Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2009 20:52 - За Банките в България
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 21423 Коментари: 47 Гласове:
9

Последна промяна: 30.01.2010 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо не падат лихвите по кредитите в България?
Това е един от най-задаваните въпроси в последните дни и седмици.

Отговора на банките е : държавата е рискова, кредитите са рискови, лихвите по депозитите са високи, затова лихвите по кредитите са високи и т.н.
Какво всъшност се случва и какво трябва да се случи за да не бъдат банките робовладелци на кредитополучателите си, а да се превърнат в кръвоносната система на икономиката (сега банките са като разширени вени в краката на икономиката на страната и тежат и я спъват с всички възможни сили).

Какво се случва:
Банките увеличават лихвите и таксите по обслужване на кредите без предупреждение, без особени причини. Изчисляват си лихвените равнища на база на абсолютно непрозрачни методи, решават незнайно защо, че кредитите са станали по-рискови за всички клиенти и ти изпращат писмо, че от следващия месец вноската ти се увеличава, без да ги интересува имаш или не възможност за по-големи плащания. Ако не си съгласен нищо не можеш да направиш,  договора го позволоява.
Изпаднеш ли в неплатежоспособност имат право да ти взимат всичко, чрез съдия изпълнител, ако не стигне могат и още да поискат.  Другото интересно е формирането на вноската по кредита: първите години плащаш само лихва, и ако имаш кредит за 10год. и плащаш 3год., след  което решиш да го върнеш реално трябва да върнеш цялата сума. При изпадане в неплатежоспособност е същото положение. И всичко това е не поради кризата,не поради липса на ликвидност, а поради нежелението на банките да намалят маржа си на печалба, да не говорим да завършат годината на загуба (нормално е банките да завършат годината с 50% по-малка печалба, дори и без такава, като е  некоректно  да се взема за база 2008г.- годината с най-големи печалби на банките в  цялата история на България,а ако се направи сравнение с последните 5-10 год. нещата няма да стоят така).

Какво трябва да се направи:
Стана ясно, че с призиви от страна на министър Дянков няма да стане, трябва да има промяна в законите и наредбите, така че клиентите на банките да получат равни права.
Какво може да се промени.
Банките могат да бъдат задължени да не пресмятат лихвата на база на вътрешни фактори, а на база на общопризнати и публично известни фактори (euribor, sofibor) и ако има надбавка тя да остане непроменена през целия период на договора (сега масово се процедира така- ако sofibor или euribor  паднат, то надбавката включена в договора се увеличава и реално се губи ефекта на плаващия лихвен процент).
Друга важна промяна може да е Годишния процент на разходите (ГПР)  да стане еднакъв с този на лихвата по кредита, който си изтеглил и пише в договора (за договори с равни анюитетни вноски). 
Банките да не могат да вдигат лихвите този месец за другия, а да предопредят клиента няколко месеца предварително 2-3 месеца, и ако той не е съгласен да има възможност да си върне кредита предсрочно без никакви последствия.
Също така трябва да се задължат банките да изчисляват вноските като по-голям дял от месечната вноска  да е главница от самото начало(сега първите години на кредита се плаща само лихва, а главницата заема малък дял, като тук имам предвид стандартинте кредити без промоционален период), за да могат клиентите да бъдат равноправни на банките, и да могат да върнат по-малка сума при предсрочно погасяване, или при изпадане в състояние на неплатежоспособност (ако имаш кредит от 120 000 за 120 месеца във всяка месечна вноска да плащаш по 1000 лева от главницата- за договори с равни анюитетни вноски).
Друго важно е да не се увеличат таксите по обслужване по време на договора.
Трябва всички кредити да могат да се върнат предсрочно без значение ипотечен или портребителски.
Тези и други предложения биха направили равноправни отношенията кредитор и кредитоплучател, също така биха спомогнали за по-конкурентен пазар(ако един клиент може лесно и без големи разходи да смени банката си кредитор самите банки ще предлагат по-добра услуга с цел да запазят клиента си).
Правителството трябва да инициира такива промени, ако искат да помогнат на хората и на бюджета. Сега банките изземват милиони в повече от хората и фирмите под формата на по-вискои лихви, като тези пари вместо да влязат в икономиката на страната отиват за печалба на акционерите на тези банки.Част от междуфирмената задлъжнялост също се дължи на това, тъй като фирмите първо плащат на банките.

 


  



Гласувай:
9



1. анонимен - Прав си,но...
16.12.2009 23:55
Но на кой му пука!!!
колкото повече гледам какво се случва,толкова по-ясно ми става че сме робски народ,всеки си прави каквото поиска,монополи,от мафиотска сега се превръщаме в данъчна и полицейска държава.Повече от половината ни приходи са за данъци,такси и какво ли още не.Права имат само работниците,но стане ли дума за работодатели...ще им съдерем.......печалбари такива!!Ето,в момента имам празен парцел в Пловдив,но съм длъжен да плащам такса смет..........за коя смет..........все едно,важно е да си плащаш.Мобилните оператори.......смях голям,банките,още по-голям,всички банки имат права и са защитени/най-вече от здраво лоби/,но клиента,нека фалира,голяма работа,на кой му дреме!!!Ако не можеш да си плащаш,продава се всичко на безценица/да предположим ли на кой?/ и след това имота,дори и много повече да струва,не виждаш нищо/а може и а доплащаш/.
Цялата ни държава е сбъркана,дори бих казал цялата система!!!Истината е някъде посредата между социализма и този капитализъм,който не е толкова добър,колкото ни се иска!!!
Плащам по-много пари на месец за осигуровки,пенсионни,здравни и какво ли не,после и при зъболекаря и при лекарите/които се държат все едно съм им длъжен а не те на мен/.Най-лошото е че всеки чака другия да свърши нещо,но тук си пишем глупости.Аз плащам за всичко,но знам за роми които и наем и ток и осигуровки,фирма нямат дори,но.......явно имат повече права,ние в България сме си роби.
Тъжно,но банките са само част от една голяма пародия,какво ли сме прегрешили да се родим тук???
цитирай
2. swanlake - Лихвите по кредитите са високи, ...
17.12.2009 05:53
Лихвите по кредитите са високи,защото са високи лихвите по депозитите-това е основно правило в банковото дело.
цитирай
3. amur - Донякъде си прав, но в крайна сметка ...
17.12.2009 13:38
Донякъде си прав, но в крайна сметка банките са частни и никоя държава не може да ги задължи да правят каквото и да било...
цитирай
4. jdeel - Хехе. . ама банките не искат добра ...
17.12.2009 14:22
Хехе.. ама банките не искат добра икономика
цитирай
5. анонимен - Как пък ги изчисли тези неща?
17.12.2009 16:12
50% главница, 50% лихви... от къде ти дойдоха тези 2-3 месеца.... аман от профански писаници в интернет...
цитирай
6. minchomin - Колега Неделчев, Вие правилно сте ...
17.12.2009 17:43
Колега Неделчев, Вие правилно сте насочили съдържанието на вашата тема. Според мен е редно да се обърне внимание на колегите икономисти на всички нива по тези въпроси. Аз твърдо поддържам тази ваша позиция. Бих ви помолил да влезете в моя блог за да допълните вашата представа за икономиката като цяло. На Amur ще каза следното. Amur банките, че са частни няма никакво значение за да им се сложи държавен регулатор. Но има нещо друго и това е, че цялата финансово-икономическа система е сбъркана от дъното до върха. Парите са средство за обмяна на стоки и услуги във всяка държава и това си има своето обяснение. Когато влязат в банковата система те стават "стока" и за нея се плаща определена цена наречена "лихва". Това е най-голямата бъркотия в икономиката на всяка държава, създадена от хилядолетия. Не може националната валута, която няма никакво покритие, както е до сега, да има двуяко значение. Един път средство за обръщение, а друг път стока и за нея да се плаща голяма цена. Цената на парите в банката следва да бъде съставена от себестойност на производство плюс надценка. Пример: Производство на банкнота от 100 лв струва 1 лв. Надценка от Централна банка 20%, т.е. 1лв. и 20 ст. Нещо друго, с тези електонни пари вече се печатат все по-малко налични парични средства. Останалото е парите да са инструмент за обръщение на стоки. Всичко друго е кризи, печалби, лицемерие за загриженост на икономиката и измами. Ако някой не е съгласен с това нека да докаже противното!
цитирай
7. nedyalko - и аз така смятам
18.12.2009 09:47
Бих искал да кажа за коментар 1, че подкрепям Вашата теза, аз също много се дразня, когато видя такива нередни неща.Също като Вас постоянно се сблъсквам с такива в моята работа. В мои следващи теми смятам да изкажа мнението си точно за това, за което пишете и вие. Може пък да има някъкъв ефект.
За коментар номер 6 на г-н minchomin бих искал да кажа, че се надявам след кризата държавите предизвикали я да предприемат такива мерки за регулация във финансово-икономическа система, че да не може тази криза да се повтори. Също съм на мнение, че е изкривена и за съжаление не служи на хората по предназначение, а се използва за манипулации и забогатяване.
цитирай
8. анонимен - Просто сте трагични...
18.12.2009 10:00
Очевидно нямате никаква финансова култура, липсват Ви елементарни познания по банково дело и на всичко отгоре пишете!!! Заради такива "компетентни" изказвания и мнения като това тук и всички останали дето се пишат и говорят в медиите, хората нямат реална представа за какво всъщност става въпрос! Мислете, братя българи, МИСЛЕТЕ!!! ...Макар популизма в България да е възприет като държавно и обществено поведение!
цитирай
9. анонимен - А ти бре
19.12.2009 07:01
анонимко си нагъл като ...банков лобист. Банките, нито една не е българска, точат печАлби, богатеят за наша сметка и изнасят печалбите в чужбина, като ги внасят в банките -майки. С наши пари подкрепяме чуждите икономики, собственички на банките-майки, чиито КЛОНОВЕ СА ВСИЧКИ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ.
Кой ни е виновен, като позволихме на гробокопачите на БГ да продадът българските бънки за големи рушвети на чужденци. Че нямаме една голяма българска банка, която да "работи" за Бг.
цитирай
10. erodios - Не разбирам защо е всичката тази ...
19.12.2009 10:52
Не разбирам защо е всичката тази истерия за банките.Както се писа те предлатат стока (кредити).Които иска ще си купи ,на които не му харесва продължава.П о въпроса за увеличението на лихвените проценти, добре високи са но какво можем да направим.Кога то се подписва договор е упоменато ,че едностранно банките могат да променят нивото на лихвите.Последно никои търговец такива са и банките няма да ви каже ,че видители след 2-3 месеца ще ви увеличим лихвите по взетите от ВАС кредити.НЕ СА ВИНОВНИ БАНКИТЕ НИЕ САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ.ЗАЩОТО ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ.ТАКА Е УСТРОЕН ЧОВЕК.
цитирай
11. анонимен - Добре казано, Недялко!
19.12.2009 12:15
Съгласна съм напълно с теб, Недялко. Ситуацията наистина е странно безумна. Чрез огромното увеличение на лихвите банките превръщат платежоспособните клиенти в жертви, хванати в капан от кредита си. Не е нормално да ти гасуват доверие, да ти дадат кредит, който ти знаеш, че можеш да обслужват и в кратко време след това да се окажеш в съвсем друга ситуация-огромна лихва за плащане, която изобщо не си предвидил при взимането на кредита.
Що се отнася до анонимен-струва ми се, че всички, които пишем тук, имаме икономическо образование, предполагам и Недялко. Така че не сме съвсем лаици...
цитирай
12. minchomin - erodios - Не разбирам защо е всичката тази ...
19.12.2009 13:22
Хей,й,й.... хора, разберете и запомнете, че системата на човешките взаимоотношения, включително и в бизнес отношения, е сбъркана. Има свободна воля при бизнес взаимоотношенията, това е така, но само ако се отнася за единични случаи и това не влияе на цялата икономика и нещастието на милиони хора по света. Банката следва да се явява парньор в бизнеса с понасяне на риска от него, а не лихвар и подтисник. Някой от вас, колеги икономисти, като сте слушали и чели различни приказки да сте чули и видяли в някоя от тях да се дава добра оценка на лихварството от нравствена гледна точка? Няма такъв случай, няма и да чуете и да видите. Цялата социално-финансово-икономическа система в света в момента страда само от липса на нравственост. Когато нравствеността в човека липсва, могат да се намерят хиляди юридически доводи за оневиняване на пропуските от липсата на това качество. Банковата система при сегашния си начин на действие ще се крепи на сила и на пясъчни основи, след което ще се срини до дъно. Това явление икономическата теория може да го нарича "ПЕЧАЛБА" или както си иска, нейна си работа. Всичко е липса на нравственост и това е истинският проблем в света!
цитирай
13. анонимен - когато сключищ договор с банка за ...
20.12.2009 15:05
когато сключищ договор с банка за кредит,се оказва че лихвата за която си сключил договара първоначално няма никакво значение ,впоследствие банката си я прави каквато на нея и хареса,това е измама,абсолютна кражба,и на всичкото отгоре тези изроди искат да ни втълпят че било нормално
цитирай
14. анонимен - Тайната е в заглавието !......." За Банките в България"
20.12.2009 16:03
В България НЕ само банките са за българи!
При пръщящ пазар на домати през лятото цената НЕ падна под 80 ст ,т.е и доматите са за българи !!
НЕ само предлагането е меродавно - стадното и робското чувство на българина е определящо за кило домати и процент лихва в-у кредит !
-------
България е единствената страна в Европа,в която Продавачите (на домати и на кредити) са приятели с КУПУВАЧИТЕ и доказателство е последното място в Европа !
Банките ЩЕ СВАЛЯТ лихвите когато им натежат лошите кредити - няма никакъв риск за тях - спр. ЛиБор,ЕуриБор и пр - има празноглавци които обичат да ги мачкат...........с цената на доматите и кредитите !
цитирай
15. анонимен - Тайната е в заглавието II
20.12.2009 16:12
пропуснах да погледна профила на автора ......ако се занимавате ДЕЙСТВИТЕЛНО и УСПЕШНО с финансови пазари - скромното ми мнение е , че не би следвало да разсъждавате по този начин !

Мечо Пух го е формулирал"Колкото повече-толкова повече" .........другото си е комунизъм от най-обикновенна проба !

Ако психологията на Купувача предполага купуване без предварителна оценка на риска - персонален и групов - спасението е на дъното.........на езерото !
цитирай
16. анонимен - НЕ само популизма - българинът го управляват по телевизията
20.12.2009 16:30
анонимен написа:
Очевидно нямате никаква финансова култура, липсват Ви елементарни познания по банково дело и на всичко отгоре пишете!!! Заради такива "компетентни" изказвания и мнения като това тук и всички останали дето се пишат и говорят в медиите, хората нямат реална представа за какво всъщност става въпрос! Мислете, братя българи, МИСЛЕТЕ!!! ...Макар популизма в България да е възприет като държавно и обществено поведение!

-------------------

хората бъркат Банките със министерството на Тотко Младенов (имаше една друга подобна в по-предишния парламент от ДСБ - Тотка)..........изобщо Тотките и Тотковците формират погрешните представи а Хампарцумяновците са прекалено малко !
цитирай
17. remix - малък коментар...
20.12.2009 21:43
Ще се опитам да Ви разясня накратко как банките определят лихвената си политика. Основните фактори които влияят върху лихвата по кредитите са: цена на ресурса/тоест лихвата която банките плащат на своите клиенти с депозити/, надбавка за риск/тоест загубите които банките търпят от необслужвани кредити /, надбавка за обслужване/ това са разходите за сгради и персонал-приемаме ги за константа/ и печалба.

Основните причини за високите лихви по кредите в момента са високите лихви по депозитите/те са разходи за банката/ и лавинообразното нарастване на необслужваните кредити /за всеки необслужван кредит банката по закон е длъжна да депозира в БНБ сума равна на размера на необслужвания кредит при това напълно безлихвено. Същевременно банката плаща лихви на клиента от когото е заела тези пари, тоест реализира сериозна загуба от всички необслужвани кредити/.

При това нарастване на разходите им е съвсем нормално банките да покачат лихвите по кредитите за да излязат на печалба или поне да не реализират загуба. Същевременно банките не могат неограничено да увеличат лихвите по кредите, защото това ще доведе до нарастване на необслужваните кредити и обратен ефект/значително нарастване на загубите/. Съществува и риска банката да загуби своите клиенти поради по-високи лихви спрямо конкуренцията/тоест да сменят обслужващата си банка/. Клиентите са всичко за една банка и ако тя ги загуби престава да съществува. Ситуацията е сложна за всички, но българските банки се справят много по-добре от повечето им западни колеги.

Какво би се случило ако се намалят ненавременно и непремерено лихвите по кредитите в тази ситуация: банките ще започнат да реализират загуби и това може да доведе до фалит на някоя банка. Това ще паникьоса вложителите и те масово ще започнат да теглят спестяванията си от всички банки. Банките са раздали парите от вложителите си под формата на кредити и няма да са в състояние да съберат с такава скорост вземанията си от своите клиенти. Ще се появи ефекта на доминото и банките масово ще започнат да изпадат в неплатежоспособност. Това ще блокира банковата система и ще доведе до икономически апокалипсис, защото никой сериозен бизнес не може да съществува без банковата система. Срине ли се бизнеса, всички оставаме на улицата. Това ли искате?

За щастие това няма да се случи , знам че цената както винаги се плаща от обикновенните хора какъвто съм и аз, но кой е казал, че живота ще бъде винаги розов.
цитирай
18. nedyalko - Точно така
21.12.2009 21:13
г-н REMIX Това, което казвате е точно така и потвърждава моята теза, която е: банките увеличават лихвите по кредитите, с цел да запазят високите си маржове на печалба. Те прехвърлят риска от увеличените лоши кредити върху тези, които са изрядни платци по кредитите си, и ги карат да плащат за неразумната си кредитна политика. В момента не става въпрос за оцеляване на банките, които имат висока степен на ликвидност, и нисък процент лоши кредити в портфейлите си. Ако е една банка завърши фискалната година на загуба това не означава, че тя ще фалира, това би било нещо нормално(да завърши на загуба). В момента фирмите и физическите лица поемат тежеста от кризата за разлика от банките, които са защитени отвсякъде.
За загубата на клиенти в момента не се притесняват много, тъй като повечето са раздали достатъчно кредити и предпочитат да печелят от увеличени лихви и такси по тези кредити. Вече написах в постинга си колко неправилно според мен са разпределени рисковете между банака и клиент. За фалити на банки не смятам, че изобщо може да се мисли, особено след големите печалби, които натрупаха през последните три години.
цитирай
19. remix - не е точно така :)
22.12.2009 08:50
Маржовете не са се увеличили, напратотив изтънели са и клонят към нула :) Ако сравните финансовите резултати на банките през 2008/лихвите бяха доста по ниски/ и текущата 2009 ще видите, че тренда ще бъде рязко надолу. Добрата капиталова адекватност се дължи на по- високите лихви. Процента на лошите кредити е доста висок в момента. Преработете мнението си на база на тези фактори :)
цитирай
20. streetsmart - Още малко към казаното от remix
22.12.2009 12:39
1. "Банките могат да бъдат задължени да не пресмятат лихвата на база на вътрешни фактори, а на база на общопризнати и публично известни фактори." - Това е въпрос на преговори в процеса на сключване на кредитно споразумение. Ако желаете, може да си договорите лихвен процент, определян като ЛИБОР /ЮРИБОР/СОФИБОР + надбавка.
2. "Банките да не могат да вдигат лихвите този месец за другия, а да предопредят клиента няколко месеца предварително 2-3 месеца, и ако той не е съгласен да има възможност да си върне кредита предсрочно без никакви последствия." - В кредитното споразумение като правило се включва клауза, че при драстична промяна на икономическата обстановка банките имат право да коригират лихвения процент едностранно с (обикновено 30-дневно) предизвестие. Ако клиентът не е съгласен с такава лихва, може да погаси кредита си предсрочно, като НЕ дължи такса за предсрочно погасяване. Особено след началото на кризата дори когато имаше такса за предсрочно погасяване, банките я отмениха в самия договор за кредит. Защо? Защото банката губи от лоши кредити. Тя има интерес един потенциално лош кредит или да се погаси предсрочно, или да се предоговори.
3. "Също така трябва да се задължат банките да изчисляват вноските като половината да е главница, а другата половина лихва, за да могат клиентите да бъдат равноправни на банките, и да могат да върнат по-малка сума при предсрочно погасяване, или при изпадане в състояние на неплатежоспособност." - Гратисният период (когато клиентът плаща само лихва, но не и главница) е опция и никой не е длъжен да подписва такъв договор. Нещо повече, той е опция в полза на клиента, който при инвестиционен кредит има интерес първо инвестицията му да заработи и едва тогава да започне да си изплаща главницата по кредита. Ако клиентът не желае гратисен период, банката едва ли ще тръгне да му натрапва такъв. Колкото до съотношението лихва:главница в кредитната вноска, извинете, но явно не сте наясно с математиката по случая.

цитирай
21. nedyalko - права сте донякъде
23.12.2009 10:14
До коментара на streetsmart.
1. Точно за тази надбавка говоря. Тя се променя в посока нагоре от старана на банката, когато другият показател падне. Обикновено банката може да го променя когато сметне за необходимо(по договор). В различните банки има различни наименования- надбавка, вътрешо банков ресурс, просто банков ресурс и т.н. По договор банката може да повиши лихвата на база на единия от двата фактора СОФИБОР(ЮРИБОР) или надбавката, когато сметне, че има нужда от повече пари, но кога трябва да смъкне лихвата при спад на първия показател не е ясно.
2. Възможност за предсрочно погасяване при повишение на лихвите предвидено в договора и то без такса за предсрочно погасяване (не говорим за потребителските кредити само), аз не съм чувал и не знам. С тези банки, които работя и познавам, не дават такава възможност. Може би други банки го предлага, може би е новост, а може би го предлага банката, в която работите. Това е добра опция.
3 Тук бих искал да поясня, че не съм се изразил правилно, и вие сте напълно права, няма как лихвата и главницата да са равни. Това, което исках да кажа, е че трябва в месечнта вноска по кредита от самото начало главницата да заема по-голям дял. Пример: Теглите кредит 120 000лв. за 120 месеца. Във всяка месечна вноска да плащате по 1000 лв. от главницата. Ако решите да изплатите предсрочно след 30 тия месец или изпаднете в невъзможност да плащате, да дължите на банката 90 000 лв, а не 120 000. В момента обикновено първите години се плаща само лихва и малко главница. Тук имам предвид кредитите без промоционален период, с анюитетни вноски, каквто е по-големия брой кредити.

Също така искам да поясня, че има и коректни банки, но за жалост са много малко.

Има и нещо, което съм пропуснал и смятам, че трябва трбва да се промени. Годишния процент на разходите да съвпада с този на лихвения по кредита, които си изтеглил, понеже се получава малко измама.
цитирай
22. streetsmart - Нека ви отговоря
23.12.2009 12:41
1. Надбавката е възнаграждение за риска, поет от банката. Тя може да се повиши тогава, когато клиентът стане по-рисков (сам по себе си или се повиши рискът в сектора или цялата икономика). Цена на ресурса е самата база - ЮРИБОР, СОФИБОР или използваният от самата банка неин собствен основен лихвен процент (цената на нейния ресурс). Надбавката може да се повиши и в случай на преструктуриране на кредита, примерно ако договорите по-дълъг период на изплащане. Такова преструктуриране само по себе си говори за влошена платежоспособност на клиента, т.е. по-висок риск. В договорите, по които съм работила обаче има клауза, че банката е длъжна да се мотивира при едностранно повишаване на лихвата.
2. Да, такава клауза има във ВСИЧКИ договори, по които аз съм работила, и тя не е новост. Новото е възможността да се погаси предсрочно без наказателна такса, независимо от причината. Просто банките търсят всякакви начини да се освободят от потенциално лоши кредити. Самата такса за предсрочно погасяване пък беше инструмент за запазване на клиентите доскоро, когато банките си ги "крадяха" чрез рефинансиране на вече отпуснати от друга банка кредити.
3. Всичко е въпрос на аритметика. Доколкото размерът на лихвата за месеца зависи от непогасената главница и лихвения процент, понякога тя е доста голяма в сравнение с главницата за началните месеци от срока на кредита. Особено когато става дума за кредит с анюитетни вноски. Ами, поискайте да погасявате на равни месечни вноски по главницата или по друга схема, ако сте добър клиент банката едва ли ще ви откаже.
4. ГПР е сумата от всички разходи по кредита през годината, в процентно съотношение към размера на кредита (грубо казано). ГПР = лихвен процент означава да няма никакви такси и комисиони, само лихва. Е, има и такива кредити, но се отпускат на много преференциални клиенти :) Пожелавам ви от сърце да станете такъв клиент.
Накрая, договорът за кредит се подписва от най-малко две страни, като се предполага, че и двете са положили максимални усилия да се информират за условията и са стигнали до взаимно приемливо споразумение. Ако в договора присъства клауза, която ви притеснява или отсъства клауза, която бихте искали да включите - преговаряйте. Бих посъветвала всеки клиент, който се смята ощетен от някоя банка, да потърси съвет или просто мнение от незаинтересован специалист. И друго - пазарът на финансови услуги е динамичен - днес е пазар на продавача, утре е на купувача. Доскоро банките се надпреварваха да предлагат все по-примамливи условия за кредит, днес са далеч по-консервативни. Няма как, не може все едната страна да е в по-изгодната позиция. А да се обвинява системата, е, това си е чиста носталгия по миналото - т.е., полза няма :)
Хубави празници ви желая.
цитирай
23. nedyalko - Весели празници и на вас
23.12.2009 21:27
Благодаря за пожеланието, весели празници и на вас и всички четящи постинга.
цитирай
24. yerdna - Изключително некомпетентно мнение
24.12.2009 13:16
За сетен път се убеждавам, че в България всеки разбира от всичко и има експертно мнение както по въпроса за ефективността на дизеловите двигатели от последно поколение, така и по програмата за добиване на фосфати на о-в Мавриций или по последните изследвания в областта на микробиологията, провеждани в университета на Сан Хосе, Коста Рика.
При това, конкретно за ситуацията с банките у нас, е необходим само и единствено малко здрав разум, за да проумееш ситуацията. И, разбира се, да се отърсиш от евтиния популизъм, който ни залива от всички страни с главен глашатай Бат'Бойко.
Две неща са от голяма важност при разглеждане на ситуацията:
Първо, България се намира в условията на валутен борд. Това означава, че държавата няма право по никакъв начин да се меси в работата на банките или да им диктува някакви условия. Бат'Бойко може да помоли депутатите си да не гласуват нов, по-висок акциз върху домашната ракия и те послушно да гласуват, но банките не са безгласни ГЕРБ-ери и си имат собствена политика и цели, които преследват. Там молбата на Бат'Бойко да намалят лихвите няма да хване дикиш.
Второ, икономиеската ситуация в момента у нас е нестабилна и рискова. Производството се свива, безработицата расте, расте и делът на лошите кредити. Единственото, което могат да направят банките в тази ситуация, е да вдигат лихвите - за да привлекат повече ресурс като депозит и за да намалят загубите по лошите кредити. Да, вярно е - така изрядните кредитополучатели плащат и за неизрядните. Това не е справедливо, но в края на краищата взимането на кредит е ДОБРОВОЛНО действие и никой не е каран насила да тегли заем от банката. Щом в договора пише, че банката има право да променя едностранно лихвения процент и кредитополучателят се е подписал под този договор, никой не му е виновен.
Единствената вина на банките е, че в готините на ръст раздаваха безразборно кредити на сульо и пульо. Но дори и в този случай те са си вързали гащите, защото в договора обикновено пише, че банката има право да поиска и допълнително обезпечение по кредита, ако предоставеното до момента вече не покрива стойността на заема.
Между впрочем, от години разумните хора предупреждаваха по форумите, че тегленето на ипотечен кредит при предлаганите от банките условия е лудост, че имотите ни са свръхнадценени, че е неразумно да теглиш ипотечен кредит за максимална сума и с максимален срок, че трябва да имаш и стабилен процент самоучастие, че вноските ти не трябва да надхърлят 1/3 от месечния ти доход - и моментално тия хора биваха осмивани, че са страхливци, песимисти, мизерници и бедняци. А сега ипотекарите реват, че им били вдигнали лихвите - ми да бяхте мислили, като сте подписвали, сега е късно!
цитирай
25. jdeel - Какво било? Банките да намаляват ...
25.12.2009 18:42
Какво било? Банките да намаляват загуби? Все едно кокошката да счита, че яйцето което е снесла днес й е в загуба.
И какво било.. вземането на кредит ДОБРОВОЛНО? Мислех, че първо го вземат от неразбиране на риска, присъщо на всеки нормален средностатистически индивид. Значи това наричаш "доброволно" - аз го наричам умишлена заблуда. Или от крайна необходимост, в някои случаи причинена от нуждата от връщане на стари заеми.
цитирай
26. анонимен - Недялко, ако си учил икономика...
28.12.2009 14:10
Недялко, ако си учил икономика, вземи си скъсай дипломата, хич не ти е нужна, че ще взема аз моята да си скъсам... Такива лаишки "разсъждения", и в селската кръчма на дядо ти не се правят...
цитирай
27. анонимен - банките с шибаните си лихви така ...
30.12.2009 00:32
банките с шибаните си лихви така дръпнаха чергата към себе си,че всички останали изпопадаха
цитирай
28. анонимен - Много ми е чудно, защо...
30.12.2009 11:42
Много ми е чудно, защо "ревете" тук срещу банките.
За уточнение - нямам нищо общо с банковата система.

Човек преди да тегли кредит от банка, си прави "сметката"... Но не по нашият "селяндурски" начин - днес получавам 3000 лева заплата, значи мога да изплащам - и взима кредит за 50 000 евро например... Но както казваше Бочаров - "Да, ама не"... Заплатата никога не може, и не трябва да бъде единствения "backup" - може да те уволнят, здравословни проблеми да те налегнат, криза някаква да настъпи ... Човек когато тегли заем, кредит, в нашите условия, трябва да има повече от един "спасителен източник", или да си изчисли месечната вноска да не е повече от 10%-15% от месечните му доходи... там е истината... Всичко останало е - "ала-бала"... Но премахнах жителството, много селяния дойде в София, разни "момченца" учили нейде си, мислеха че са "хванали Господ за шлифера" получавайки 6-12 месеца по 2-3000 лева заплата и се хванаха на хорото... Те не са виновни - всеки иска по-добър живот, но са виновни за това че не мислят, или са си мислейки че могат за 2-3 години да постигнат това, което други, по-умни и способни от тях са постигнали с поколения... Е някой от тях успяха в мътната вода, но мнозинството сега "реве"...
Да, има такива компоненти като "риск на кредита", който се прилага от банките, но не той е най-значимия... Има две неща които тези които са забравили дебелите учебници забравят:
1. Парите са ресурс. И като всеки един такъв - имат си цена... Търсене, предлагане... И разни такива работи... Като не те устройва цената - не купуваш (теглиш кредит, демек). Ако сега те устройва - погледни в бъдещето, но не в "светлото", а в най-песемистичното... Светлинка в тунела? Ако е от идващия влак - просто забрави за кредита
2. Банките са "ПРЕДПРИЯТИЯ". Има един основен икономически закон - за преливането на капитали. Никой не е толкова прост, че да дава кредити при 2 % лихва, след като средната норма на печалба в България е над 10%, например. Всеки иска да се "включи" в тази категория - на и над 10% процента. Така, че е нормално да търсят тази печалба - иначе "парите им ще се влеят в друг отрасъл на икономиката с по-голяма норма на печалба"... Нормално е... Ако знаеш че нормата на печалба при теб, е 1 %, а в автомобилостроенето е 25%, няма ли да направиш всичко възможно твоите 100 милиона да ни "носят" на година 25 милиона, а не един?!? Или ще смениш отрасъла, или - просто си диване... Конкуренцията намалява, печалбите се вдигат на останалите, и така... Четете Маркс и Енгелс... не е майтап работа това...

И тези глупости - 50% за това, 50% от онова, изсмукано от "пръстите" е направо смешно...

Търговските Банки, по дефиниция, в цял свят, не печелят от "маржа" - депозити/кредити... Има куп останали инструменти, от където идват приходите им...
Прочетете учебниците си (ако ги имате, или не сте ги изхвърлили), и след това пишете...
цитирай
29. анонимен - икономист
02.01.2010 16:08
Парите са стока, както всичко друго. Ако ти е скъпо - не купуваш, ако не ти е скъпо - купуваш. Това е пазарната икономика. Тя не е игра за балъци. Все пак отношенията между банки и кредитополучатели не са равностойни, а в редица случаи банките въвеждат в заблуда криентите. Но няма кой да ги глоби за това, или осъди. Единствената ни надежда е да влезем някой ден в Еврозоната, когато Европейската централна банка ще диктува правилата на нашите мошеници.
цитирай
30. nakom - отново доста глупости написани
03.01.2010 11:30
За съжаление автора е прав в едно - банките са кръвопийци, и то с мълчаливата подкрепа на управляващите.
Това че на автора не му е ясно защо официално са толкова високи лихвите, показва ясно, че тематиката на която пише не му е позната.Затова е добре да се концентрира върху неща които са му ясни и на които няма да се излага по този начин.
цитирай
31. nedyalko - малко пояснения
03.01.2010 13:24
Бих искал да поясня някой неща около постинга, тъй като не искам да остана неправилно разбран.
Първо и най-важно: този постинг е главно за отношенията между кредитори(банките) и кредитополучатели (фирмите и физическите лица) в контекста на договорните им отношения(кредитите), както и некоректната и заблуждаваща информация която банките предоставят на клиентите си относно получаването, обслужването и връщането на кредитите. Това е в следствие на законите и наредбите, които уреждат отношенията между кредитор и кредитополучател, по начин, който защитава главно банките. Липсва всякакъв контрол на действията им от организации за защита на потребителите, както от надзорните органи. Тези причини според мен позволяват на банките да прехвърлят риска от влошеното макроикономическо състояние на икономиката върху всички изрядни потребители, като намялват тяхното благосътояние с цел да запазят високите си печалби. Банките в България печелят главно от кредити и такси, което означава, че намаленото кредитиране тази година трябва да бъде компенсирано по някъкъв начин: по-високи такси и/или по-високи лихви при вече отпуснатите кредити, което според мен е неправилно. Не казвам, че е незаконно или, че държавата или БНБ трябва да се намеси в политиката им(първо това не е правилно и второ сме в условията на валутен борд, което ограничава правомощията на БНБ), а просто смятам, че отношенията между кредитор и кредитоплучател трябва да бъдат променени в полза на кредитополучателите за да станат по-прозрачни и равнопоставени. Това може да бъде направено без да противоречи на валутния борд или да накърни бизнеса на банките. Вижда се, че вече се предприемат такива стъпки в ЕС, които смятам, че са правилни, но недостатъчни.
Друго важно: В постинга намам за цел да обсъждам самите кредитополучатели дали са мислили или не, като са теглили кредит, това просто не ми е било за цел, понеже ще разводни темата, нито и това, че банките са отпускали кредити, на който им падне или на хора с по 5 кредита. Не съм имал и за цел да коментирам как банките набират паричен ресурс (депозити, облигации, кредитни линии от банка майка или други банки и т.н.), понеже смятам, че това не е основната причина за високите лихви и такси.
Също така смятам, че ако се няправят промените, които предлагам самите банки че бъдат по-дисциплинирани при отпускането на кредити, защото ще знаят, че риска който поемат е по-голям и ще внимават повече.
Бих искал да ви помоля, когато пишете коментари да са по постинга конретно.
Още нещо:
Аз изхождам от принципа, че хората не са длъжни да разбират от всичко, за това има разделение на труда и професии. Когато си болен отиваш на лекар, когато ти се повреди автомобила отиваш при авто-монтьор и т.н, когато имаш нужда от кредит отиваш в банка. Затова смятам, че трябва да има ясни правила, които да няправят така, че хората да не бъдат мамени и лъгани от тези които им предоставят услугата, понеже хората не разбират(това означава, че не трябва да си икономист или завършил банково дело за да разбереш, колко всъшност ще плащаш за кредита, какво е ГПР и най-различни такси за управление, застраховки, които не са включени в кредита и т.н).
Има още много други области, където има проблеми по отношение предоставящ-получаващ услуга, просто при банките се засяга много голям кръг от потребители и спецификата на отношенията е такава, че обвързва дългосрочно двете страни.
Моля също, ако някой иска да стане конструктивен диалог да не пише от анонимни никове, особено ако критикува постинга, да не говорим за мен лично и смята, че нещо което съм написал не правилно според него или нея, просто е некоректно. Ако имате различно мнение напишете го и го защитете с доводи.
цитирай
32. анонимен - Всъщност решението за ниските л...
04.01.2010 14:19
Всъщност решението за ниските лихви е елементарно, ако имаше действаща държавна банка. Чрез нея може част от резерва да се пусне като нисколихвени кредити (вместо да се даде на частните банки за лихва). Хората ще изтеглят нисколихвен кредит за да си погасят задълженията към частните банки. Освен това никой няма да иска нов кредит от банките при лихва, по-голяма от тази на държавната банка и така ще бъдат принудени частните банки да свалят нивата на лихвите и депозитите до нивата на държавната банка. Друго решение няма. При наличие на частен монопол в банковия сектор няма никакъв ефективен инструмент за принуда.
цитирай
33. анонимен - Костадинов
04.01.2010 21:42
Автора е прав за анонимноста/първия пост е мой/!
Господа и дами,не ми оправдавайте монопола,защото това е най-точната дума.По една или друга причина/сигурен съм че ще извадите достатъчно доводи/,маржа на банките трябва да се регулира!!
Ще те наречете социализъм,комунизъм или както искате,но не е нормално,всеки монополен бизнес да подлежи на държавен контрол а този на банките не.Не ми излизайте с номера като популизъм,бъркане в джоба на частен бизнес или друга глупост.Истината е в лобитата на банките!!
Никой не иска да си намали печалбите/и аз също/,но ги намалих и за целта помогна и държавата......ами да помогне и на тях.Аз ако съм на ръба,не отварям нови офиси,дори бих затворил част от старите,бих намалил заплати и други разходи/това и правя/.имам познати в банковия сектор и уверявам ви,при тях засега това го няма.
Автора ви говори за МОНОПОЛ,разберете го!!!
И това е проблем,както и при мобилните оператори,ток,газ и т.н.
Не скачайте толкова за лошите кредити,защото по-голямата част за обезпечени,дали с поръчители или имущество,но те са и винаги са били!!!
А това че по-визшите служители на банките взимаха пари за да те разгледат преференциално за кредит,си е ПРОБЛЕМ НА БАНКИТЕ.Откъде знам ли......ами и аз съм от тях,само слуха за кризата ме спря да изтегля баснословен кредит от който дори и сега банката нямаше да е на загуба.Така че стриктния платец не е длъжен да плаща за това че шефката на еди коя си банка е дала не дотам успешен кредит.Моля ви,банкери и тези които работите за тях,не пишете тук че има и запознати с престъпленията ви!!!Аз ако дам на някой пари и не ми ги върне-фалирам и затова ще съм виновен само аз.Защо да има разлика между мен и собствениците на банката?Защо те да са застраховани от загуби?Защо същата шефка на дадения офис продължава да взима 4 и 5 цифрени суми за заплата,награди и какво ли още не???
Колежке,знам че веднага ще скочиш,че в твоята банка това го няма..........моля те,не ми обяснявай,защото какво знаеш и какво се случва,са две различни неща!!
Не съм за "Бат Бойко",но за 20 години анархия,май трябват няколко полицейщина.Това за банковото лоби е друг въпрос.И аз бих ви съдрал кожите/извинявайте за откровенноста/,само ми дайте възможност и ако може МОНОПОЛ!!!
цитирай
34. nedyalko - до г-н Костадинов
04.01.2010 22:35
Забележката ми за анонимноста беше за хората, които критикуват и квалифицират мен и постинга, без да изказват своята теза, още по-малко да я докажат с доводи.
Иначе сте прав и аз имам информация за такива служители на банки, които са некоректни. Още повече те "подсказват" на клиентите си как да попълнят искането за кредит и как да донесат бележка от работодателя, която да показва такива приходи, че да получи кредита, който иска. Наистина и аз не съм чул за съкращения в банките.
Знам за хора, които имат изтеглени по няколко кредита, за които банката е трябвало да провери дали могат да изплащат и така да отпусне и сега като закъсат с връщането, вземат от всички изрядни платци. Има още доста нередности около банките и тяхната дейност, за които знаем, но засега нищо не можем да направим. Да не забравяме, че банките в България печелят основно от кредити и като намалее обема им драстично пак ще търсят клиенти и сами ще започнат да предлагат по-добри условия, въпреки това трябва да има промени в регулациите, за които говоря в постинга за да няма измамени и неприятно изненадани след сключването на договора за кредит клиенти.
цитирай
35. анонимен - от монопола на банките следва ви...
04.01.2010 23:49
от монопола на банките следва високите лихви ,такси и съответно високи печалби,от монопола на тока същото, от монопола на телефонните компании същото ,всичките си приличат по едно нещо по монопола,те заплашват хората ,лъжат ги, плашат ги с договори неустойки ,изключвания,такса включване ,такса за каквото им дойде на акъла,после няма икономика ,ами България да не се намира сама насред полето,има конкуренция и конкуренция, и всичките монополисти са чуждестрани компании
цитирай
36. анонимен - Костадинов
04.01.2010 23:53
Когато говорим за икономика/не съм икономист,дори не съм си купил висше образование//,да не пропуснем и друга причина за банковия "колапс"/бих искал и аз да изпадна в такъв,с намалена наполовина печалба от най-добрата си година:)/,някой западни експерти предричат задълбочаване на банковата криза,предвид рязко намаленото предлагане на ресурс за по-дълъг период от време???
Какво следва: Намалена и рискова печалба за кратък период,особено ако ликвидноста на заложените активи в този кратък период е лоша,което е нормално във финансова криза.
Как работник да купи апартамент без кредит и как бизнесмен да отдели оборотни средства за предприятие,при положение че кредита е за 5 години с ненормална вноска?
Няма да стане само с призиви от рода: Моля Ви,свалете лихвите,отнасяйте се коректно,намалете ненормалната си печалба по-време на криза,предизвикана от самите ВАС,поемете вашата отговорност.Глупости!
Правителствата също са част от тази порнография!
Знаете ли как се кандидатства по-дадена програма?
Вземаш кредит/ако те одобрят:)/ и строиш,после когато ти отпуснат финансирането,връщаш на банката......лихви,печалби,разправии!!!
Но се чудят защо толкова малко пари са усвоени.
Да не говорим че на мен ми искаха за документи 5 цифрена сума,за да ги подготвят:)
Основния проблем е лобито,всеки проблем има решение,но ако има нужната воля затова.
цитирай
37. анонимен - wilson
03.02.2010 05:26
Apexloaninvestment и ипотечни International предлага заеми на индивидуални и корпоративни органи, за толкова ниска, колкото 2% лихвен процент, с условията на заема определящ фактор. Размерът на кредита е между суми от $ 5,000.00 USD до $ 100.000,000 щатски долара.

Нашата компания е специализирана във финансирането на малкия и големия бизнес. И ние можем да сте одобрен за финансиране в рамките на 48 часа, ако се смята за Вашата кандидатура. Затова, каквото и да се нуждаят от пари, независимо дали това е ремонт, за откриване на ново място или каквото и да можем да ви се, одобрени за финансиране само въпрос на няколко дни.

Ние Ви предлагаме следните видове кредити:

* Personal Loans
* Бизнес кредити
* Рефинансира
* Начало Усъвършенстване
* Автоматично кредити
* Debt Consolidation
* Линията на кредит
* Втора ипотека
* Инвестиционен кредит
* Internationalreply viaemail fedalitystandard кредит
отговор по електронна поща Apexloaninvestment@yahoo.coml.com
цитирай
38. lashov - Недялко, понеже виждам че на няк...
04.06.2010 02:50
Недялко,

понеже виждам че на няколко пъти са ти обяснили как се формира лихвата аз няма да се впускам в това а ще ти обясна на много прост български език защо хората (или поне повечето от тях) които имат проблеми с кредитите сами са си виновни.
давам ти кредит за пример на познат. вноската преди кризата му беше 530-540 евро сега е 600-610евро сиреч на вноска над 1000 лв сумата за плащане му е скочила с 14-16%. та ти ми кажи ако той си е направил добре сметката тия 15% ли ше му бутнат месечния бюджет?? аз ще ти отговоря НЕ! но ако е теглил както болшинството малоумници в България без да чете договор без да помисли .... без да се замисли абе джанам ако остана без работа 2-3 .... 5-6 месеца от де ше ги взема тия пари ..... е той е обречен.
сиреч ако човек мисли, ще си напраи сметка .... взимам 2000лв за да не праи проблем кредита не трябва да прехвърля 500лв ..... щото така ше мога да оставя настрана и едни 200-300 лв на месец за черни дни и да ми останат едни пари дето ще ми стигат да живея...... а не болшинството в нашата мила родина ...... 3 члено семейство с месечен бюджет 2000лв теглят креди с вноски над 1000........ е как няма да имат проблеми ......... и после банките им били виновни ..... правителството им било виновно живее ли сме в пиклива държава .... абе как се пееше в тая песен .... Аз съм ебати пича ама България не ме обича ....... и така ето ти една история за един такъв ( Бай Пешо)дето не си напраил сметка взел голямото кредитче купил си апартаментче , купил си колица ....... почнал да ходи в чужбината на море и т.н. .......... обаче за беда на Бай Пешо дошла кризата ..... а той толкова силно вярвал че тоя икономичски бум ще продължи вечно и той се е уредил до живот ........ та за голяма беда на Бай Пешо фирмата в която бачкал също я застигнала кризата и те му намалили заплатата ..... и сега като си плати кредита едвам му оставали пари да ядеее .....
цитирай
39. lashov - решил нашият Бай Пешо да продаде ...
04.06.2010 03:07
решил нашият Бай Пешо да продаде колатааааа да опраи финансовото положение ...... така и така вече не я карал щото нямал пари за бензин ...... а камо ли за ремонти. обаче нямало кой да я купи защото държавата била пълна с такива Бай Пешо-вци и никой нямал пари да я купии ....... апартамента и него нямало кой да го купиии ........... дошло му на-нагорно .... седнал да мисли кво да праи и от де да вземе парии.......почнал да си дърпа мъдите ...... дърпал нагореее ..... дърпал надолууууу ......... ама пръч мляко не дава ... та и те........ почнал той да мисли как е стигнал до туй положение и кой е виновен ...... мислил ... мислил ....... и О чудо .... ами да ..... Виновна е банката .... банката майко ... още държавата .... и тая скапана държава и тя е виновна .... а ония свине политиците са най-виновни .... мамицата им аз на тях ......
Поуката недей да си Бай Пешо защото той сам си е виновен както и всички други Бай Пешо-вци в нашата мила родина ...... и сега като видни комунистически чада са седнали да ревът че държавата трябва да им помага и е длъжна да им помага ....... а това че той всячески гледа как да я излъже и да не плати данъци........ осигуровки....... защотоо тя държавата не е до мойте 100-200 лв ..... не било важноооо ..... и понеже в тая държаваа повече от половината хора били аналог на нашият Бай Пешо ...... тяхната мисъл не стигала до там че 4-5 милиона Бай Пешо-вци по 100-200лв не било никак малка сумааааа........и решили дружнооо тия наши Бай Пешо-вци да ревът колко са зли банките .... държаватааа.. правителството ........... били готови да нарочът и папата за виновен само и само да не признаят че причината за тяхното положение са си самите те и идиотските им постъпкиииии ........
цитирай
40. lashov - и такааааа Недялко и вие всички ...
04.06.2010 03:22
и такааааа
Недялко и вие всички които демонизирате банките недейте да бъдете Бай Пешо-вци!!!!! не са виновни те за дереджето на което сте и вместо да се чудите кои ви е виновен .... си седнете на задниците ...... вземете си поукаа ...... защото ако още не сте разбрали че живеете в един, .... глобален ..... капиталистически свят в които ако не си държиш чинията и не мислиш как да я напълниш или как да я пазиш идва някой и ти я отнасяяяяяя, ....... мдаааааа ......... ,е време да се събудите .... мдааа!!!! .... и вместо да плюете в чуждите чинии да си гледате у вашата и да мислите как да я напълнитеее .... мдааааа!!!!
и запомнете ...... НАЙ НАЙ-лошото нещо на кредита е че трябва да го връщаш и че ниекой няма да ти го опрости!!!!!
за туй като се тегли кредит се сяда и се мисли .... също така не е лошо да прочетеш какво подписваш и ако не ти е ясно да питаш !!!!!

цитирай
41. lashov - ето например Костадинов е типичен ...
04.06.2010 08:57
ето например Костадинов е типичен пример за Бай Пешо!!! Вместо да си гледа неговата чиния и да мисли как да я напълни той плюе в чуждатаааа като ползва икономически темини които ич не са му яснии ....... мдааа.......Монопол при 20 действащи банки ????? хо хо ха ха ....... стига бе хорааа стига писахте глупости.
Костадинов а да те питам ако съм взел пари от теб назаем и не ти ги върна ти ша ма съдиш ли или ..... може би ще кажеш .... айде майната му той го закъсал няма да го притеснявам!!
Хора разберете като увеличите риска на банката ще вдигнете цената на финансовия им ресурс от банките майки!!!!! ..... мдааа ...... и това ще се отрази на кое ...... а да вярно ..... на лихвите ........ и ако още се чудите на къде ще тръгнат лихвите ...... я че ви каем !!! ......... на горееееее ........ мдааааа.......
като банките са такива демони ....... ми не теглете кредити бе ...... ем искате да похарчите пари които още не сте искарали хем ревете че трябва да ги връщате ....... и то при това с лихвааа ...... срам и позор за банките ....... ми те са ни длъжни да ни дават пари и да не си ги искат обратно!!!!
за корумпирани банкови служители си прав но те не са такъв проблем защото ако срещу тях имат един трезво мислещ човек които мисли и смята няма да има никакъв проблем.
защото предлагам след лихвите на регулираме цената на доматите ........ на доматите още на краставиците ...... после да върнем държавата на тошко ..... да легнем по гръб и да правим това което най-много умеем ..... да не правим нищо ...... как беше те се правят че ни плащат ние се правим че работим.
ако някъде между новините и сапунките сте пропуснали .... аз ша ви кажа бе ... туй време свърши преди 20 годиниии даже малко повечееее .............. и докато не го натъпкате добре в кратуните нема са опраите .... от мен да го знаетеее ........
цитирай
42. lashov - Костадинов и ти недялко да ви задам ...
04.06.2010 09:03
Костадинов и ти недялко да ви задам една гатънкаааа:

вие сте собственици на банкааааа и си седите в офиса и днес имате да избирате между две сделкии...... едната е кредит от 100 000 Е в германия аа другата пак за толкова пари ама в БГ..... и такаааа ..... лихвата ви е една но риска в БГ ви е 2 пъти по голяям ...... мдааааа........ а сега да видим коя сделка ще изберетее .......... така като гледам кви ги пишете съм сигурен че ще финансирате някой шиптер в косово на 2 пъти по-ниска лихва и два пъти по-висок риск !!!!!! това бихте го направили вие но всеки трезво мислещ човек ще финансира тоя в германияяяяяя ...... защото възвръщаемостта му спрямо риска е най-висоокааааа. и точно за това са разликите в лихвитееее . защото ако ги нямаше ...... банката в БГ щяха да я затворят и да спрът да наливат парички в икономикатааааааа .................. а както всички (надявам се всички) знаеем че икономиката не може без какво ???? ..... ъъъъ чакай сега какво бешеее ......... ААА ДАААААА без пари не можеееее.
мислете бе маму стара .... мислете!!!!!!!!
цитирай
43. lashov - тъй че другари и другарки имам но...
04.06.2010 09:08
тъй че другари и другарки имам новина за вас ...... ние сме си виновни за всичкоо .... защото немеца може да живее в двустайно жилище от 50м2 .... а на българина му трябват 70-80м2 ...... защото немеца може да живее в тристайно жилище от 65м2 .... а на българина му трябват 90м2......
и за ваша информация не работя в банковия сектор и не си защитавам заплатката.
цитирай
44. nedyalko - Благодаря за коментарите
04.06.2010 09:51
Радвам се, че изказахте мнението си подробно. Хубаво е всеки, който има мнение да го изказва.
цитирай
45. анонимен - Стига глупости
26.06.2010 14:35
Lashov,
сиреч да си траем докато можем да плащаме..
За твоя информация нямам финансови проблеми, но не виждам защо да не си ползвам парите за нещо друго освен за плащане на лихви.
За съотношението дълг/доход е вярно, обаче го кажи и на тези дето го даваха, защото според тях 100 лв/ член от семейството е една голяяма сума, стигаща за всичко
цитирай
46. анонимен - Lashov, сиреч да си траем докато ...
07.07.2010 09:07
анонимен написа:
Lashov,
сиреч да си траем докато можем да плащаме..
За твоя информация нямам финансови проблеми, но не виждам защо да не си ползвам парите за нещо друго освен за плащане на лихви.
За съотношението дълг/доход е вярно, обаче го кажи и на тези дето го даваха, защото според тях 100 лв/ член от семейството е една голяяма сума, стигаща за всичко


ето някой го е написал по-нагоре:
15. анонимен - Тайната е в заглавието II
20.12.2009 16:12 пропуснах да погледна профила на автора ......ако се занимавате ДЕЙСТВИТЕЛНО и УСПЕШНО с финансови пазари - скромното ми мнение е , че не би следвало да разсъждавате по този начин !

Мечо Пух го е формулирал"Колкото повече-толкова повече" .........другото си е комунизъм от най-обикновенна проба !

Ако психологията на Купувача предполага купуване без предварителна оценка на риска - персонален и групов - спасението е на дъното.........на езерото !


НАЙ-МНОГО искам да обърнеш внимание на последното изречение!!!!!
банката мисли за вложителите си ако чакаш тя да ти сложи макс на колко доход да ти остане си обречен:))) мдааа а се радвам че нямаш фин. проблеми! дай боже и да нямаш .... това говори добре за теб че си си направил сметката :)))
а за лихвите след като скачат лихвите на депозитите скачат и лихвите на кредити ..... мдааа ...... или искаш банките да ти дават за депозит 8% и да ти искат за кредит 5%???? е имам новини за теб ....... това няма как да стане!!!!!!
като ти е висока лихвата плати си кредита на куп и не се занимавай повече с банки!!! а да вярно кредитите се теглят за да се харчат едни пари дето още не сме иСкарали ..... еми нали знаеш оная стара народна приказка: не може к.. до края и душата в рая!!!!!
цитирай
47. lashov - И на края искам да отбележа: като не ...
07.07.2010 09:14
И на края искам да отбележа: като не ви харесват лихвите ....... ми не теглете кредити бе!!!!!! много бързо забравихте колко бяха лихвите преди 5-6г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 155254
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031