Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 17:58 - Разговаряме с голям инвеститор за БФБ
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 2048 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2009 12:47


Това беше отговора на въпроса ми  към г-н Дянков дали има, изготвя ли се стратегия за развититето на капиталовия ни пазар и БФБ в частност през следващите години? (успях да го задам на една среща с обществеността с г-н министъра преди около 2 месеца)
Останах озадъчен. Та какво би могъл да направи този голям инвеститор???

Как би разрешил проблемитеи на БФБ и на капиталовия ни пазар?
Да листне дъщерните си компании
на БФБ, да листне някоя голяма европейска компания на БФБ?
Да покани нови инвеститори да вложат средства?
Да накара сегашните компании да раздават дивидент, а държавата да листва дружествата си на БФБ, да активизира инвестиционната общественост... или да прибира печалби от една печелившо начинание.

А основните проблеми на БФБ са ясни  отдавна :


Липса на ликвидност -компаниите са малки за големите инвеститори, с малък фрий флоут, като повечето не раздават дивидент, имат мажоритарен собственик и не могат да бъдат изкупени от по-голяма компания при поява на благоприятна цена- през март тази година на БФБ имаше доста компании, чиито пазарна стойност беше под стойността на оснвния им капитал, като те бяха печеливши и с добра ликвидност.
Малко на брой компании като цяло, които да отразяват икономическата действителност  в страната, още по-малко големи, утвърдени и печеливши компании, които имат желание и могат да наберат средства за финансиране на растежа си през БФБ.

Нежеланието на институционалните инвеститри да влагат средства в България, поради точно тази ниска ликвидност, а точно те управляват средствата на индивидуалните.

Пасивност от страна на ръководството на борсата: за последните години единственото, което направи е да организира срещи с компании, които имат желание да се листнат на БФБ, и въвеждането на  XETRA разбира се, която така и не свърши кой знае каква работа за подобряване на ликвидността.

Държавата като основен акционер в лицето на министерството и министъра на финансите забрави за БФБ и капиталовия ни пазар след приватизацията на БТК. Срива на борсата през март тази година почти не направи впечатление сред властимащите.

Инвестиционните посредници и БАЛИП спряха да генерират идеи за развитие на БФБ, както и като че ли спряха и да комуникират с правителството и ръководството на Борсата.

Логичен е и отлива от инвеститори и срива на БФБ, който беше един от най-големите в световен мащаб (въпреки, че печелеха добре нашите компании се обезцениха толкова, като че ли са изправени пред фалит).    

Решения на проблемите има, но на дали всички те са по силите на един евентуален нов собственик:

Първо държавата трябва да започне да върши своята работа като собственик и да изработи цялостна стратегия за развитие на БФБ и капиталовия ни пазар. В нея трябва да се опише точно: кога, как и кои държавни предприятия ще се направят публични. Има много компании освен тези в Български Енергиен Холдинг (добре, че министър Трайков инвестира на БФБ, че предложи компании от неговото министерство да се листнат), които биха били добра инвестиция. Може да се помисли в тази посока при наличие на толкова много държавни компании монополисти – БДЖ, Български пощи и т.н. те да станат публични в определен бъдещ момент, след преструктуриране и превръщането им в по-печеливши. Това би разрешило до определена степен проблема с липсата на големи компании, както и би повишило доверието към тях. Много инвеститори биха инвестирали в дружество монополист със сигурна печалби, ежегодно раздаващо дивидент.  Държавата и ръководството на БФБ трябва да търсят активен диалог с инвестиционната общественост, както и обратното.

Смяна на ръководството на БФБ, като се включат в управлението хора от инвестиционните среди доказани и с опит, които да генерират и реализират нови идеи, да подобрят комуникацията с държавата, инвеститорите(индивидуални и институционални), с компаниите желаещи да бъдат листнати на БФБ.

Законови промени, които биха позволили и стимулирали големите български институционални инвеститори да влагат повече средства в български компании и проекти финансирани през БФБ.

Тези и други решения на проблема има, но трябва да бъдат търсени. Най-лесно е да се продаде борсата, а после да не стане като с БТК,  продадена на ниска цена от държавата, след което "преструктурирана", препродадена и източена неколкократно(последно AIG си раздадоха дивидент 400 млн. лв. по-голям от печалбата на компанията и я принудиха да тегли кредити за да финансира текущата си дейност.).  

От чисто финансова гледна точка продажбата на БФБ в момента би била неизгодна за България. Приходите на БФБ са доста под потенциала й. Всеки бъдещ собственик би предложил цена на база на приходите и печалбата, като при сегашните на дали ще платят добра цена.

Затова според мен първо трябва да се мисли и работи в посока БФБ да стане по-работеща и по-печеливша, да се развие капиталовия пазар в България, а после да се мисли за продажба и превръщането на БФБ в регионален лидер и т.н. Инвеститори винаги ще има, особено ако има добра печалба.    

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - прав си
24.12.2009 15:18
Наистина си прав. Трябва да се направи нещо, за да се развие капиталовия пазар. Интересни предложения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 155869
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930