Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 17:50 - Срещата с г-н Виктор Папазов
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 4556 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бих искал да опиша срещата ми с г-н Виктор Папазов председател на съвета на директорите на БФБ-София. Смятам, че това би било интересно за хората, които се интересуват от капиталовия ни пазар и от БФБ-София, тъй като би дало един по-различен поглед и ще хвърли повече светлина върху действията и начина на работа (настоящи и минали) на г-н Папазов. Предисторията на срещата можете да проследите тук: http://www.investor.bg/?cat=107&id=91823 и     http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=14131&r=42

Срещата с г-н Виктор Папазов се проведе  в  петък 10.30 часа в борсата и премина под формата на диалог. Разговорът ни беше открит и конкретен, като аз си бях намислил доста въпроси, като не успях да задам всичките, понеже или той отговори без да питам или пропуснах в течение на разговора. Тъй като разговаряхме за теми и извън борсата ще се опитам да синтезирам най-важното, което г-н Папазов каза за нещата около БФБ и капиталовия ни пазар и по начина, по който аз съм ги разбрал. Ще ги подредя по ред, по-който се сещам за тях.

 

Едно от важните неща, на което г-н Папазов наблегна е това, че недоумява как и защо  г-н Симеон Дянков е решил да направи промени в ръководството на БФБ-София, без никога да се е срещал лично или представители на екипа му с тях (ръководството на БФБ-София) или да са разговаряли по някакъв начин. Тогава аз попитах дали те (ръководството на БФБ) са се опитали да инициират среща с представители на Министерството на финансите или с г-н Дянков лично, г-н Папазов каза, че са правили опити (телефон, e-mail), но всичките са били без успешни.

Друго важно бе това, че г-н Папазов каза, че  е миноритарен акционер в БФБ-София  и винаги е мислил и работил за борсата като търси най-добрите възможности за развитие  и бъдеще. В течение на разговора я определи като негова дъщеря. Също така сподели, че през последните години негова главна цел е била да направи БФБ-София по-лесно достъпна и видима за чуждестранните инвеститори, като за целта е трябвало да се въведе нова платформа на търговия в случая XETRA. Що се отнася за XETRA, поясни че тя е избрана по много фактори- икономически (цена, разходи за ползване и поддръжка и т.н.), както и неикономически (кои и колко потребители използват тази платформа, перспективи за бъдеще и т.н). Като съвкупност от всички фактори е избрана XETRA, като доколкото разбрах цената е също изгодна на база на другите предложени платформи. Доколкото си спомням не каза, че тази платформа ни обвързва по някакъв начин при евентуална продажба на мажоритарния дял с друга борса.

По отношение на това как върви и по-точно защо не върви работата им с Централен депозитар (визирах едно негово интервю, в което той се оплаква от това, че две големи инвестиционни банки са искали да работят в България, но поради несвързаност на ЦД с международната система за клиринг са се отказали), той каза че е работил много добре с предишното ръководство в лицето на г-н Любомир Христов и интегрирането на ЦД в международната система за клиринг е било започнато, но е спряло след напускането му, като каза също, че скоро работата е била подновена. Парадоксалното в случая е, че БФБ-София и Централен депозитар се помещават в една и съща административна сграда и още повече са разположени едни над други (ЦД е разположен на етаж 5, а БФБ-София на етажи 6 и 7).

По отношение на обвинението, че ръководството на БФБ-София са си гласували нов 5 годишен мандат той поясни, че става въпрос за техническа неточност породена от вписването в Търговския регистър. Там не е имало възможност да се впишат мандатите на всички поотделно (на кого кога му изтича мандата- на един след 2год., на друг след 3 год.), затова е било попълнено 5 год.(доколкото си спомням това е направено служебно от Търговския регистър). Г-н Папазов поясни, че е безпредметно да се прави това, в което са обвинени, понеже във всеки един момент може да бъде свикано ОСА и там да се гласува друго, както на 20.01.2010 предстои такова, на което е предложена смяната на цялото ръководство (без Иван Такев).  Също така г-н Папазов наблегна на това, че в момента борсата е в прекрасно финансово здраве, като има голям паричен ресурс по сметка. Също така обясни как през годините тя е била докарана почти до фалит и е била трудно спасена. Още поясни, че в моменти на криза като сега, ръководството е намалило драстично разходите, с цел да запази доброто финансово състояние и да не ощети акционерите, както и че винаги се е стремял да управлява борсата като добър стопанин, още по-малко да се облагодетелства финансово, както той каза че е бил обвиняван.

По отношение на работата му с различните правителства, той каза, че не е срещал разбиране и подкрепа, от страна на Министерството на финансите и различните министри, като по-скоро това се изразява в липса на каквато и да била заинтересованост от тяхна страна. Аз изразих мнение, с което той се съгласи, че е добре да станат публични повече държавни компании (не само тези от Български енергиен холдинг), а всички които г-н Дянков визира, че ще събере на едно място и дивидентите ще се вливат в Сребърния фонд.

 В течение на разговора аз споделих своите наблюдения за това защо се  „балонизираха” цените на акциите през 2006-07г, като  смятам, че една от причините (имаше и други разбира се ) беше наличието на манипулации на определени акции с цел да се постигне по-голяма доходност от взаимни и пенсионни фондове, както и това, че определени първични публични предлагания се манипулираха, по отношение на цена и начин на разпределяне на акциите, и че КФН не си свърши достатъчно добре работата (бих искал да уточня, че имаше глоби и санкции, но според мен не бяха достатъчно и бяха направени доста късно, след като пазара беше започнал да се срива). Той каза, че БФБ-София не е орган, който може да предприеме действия, тъй като сделките се регистрират в ЦД и БФБ нямат достъп до информация, кой и колко акции е придобил при дадено първично предлагане, нито кой какви акции придобива по принцип. Каза, че КФН има такива правомощия и може да разследва и санкционира такива действия.

Също така г-н Папазов ми обясни какви  дипломи и какви допълнителни квалификации е придобил, тъй като бяха доста и различни не бих искал да ги изреждам, за да не допусна грешка.

 

Смятам, че това са по-важните неща от разговора ни, ако се сетя нещо допълнително ще го добавя, веднага.

Искам да му благодаря за това, че ме покани на тази среща и имаше смелостта да се срещне с мен (инвеститор на БФБ-София, които не познава и още повече го критикува), и да ми разкаже своята гледна точка. Смятам, че това е правилния начин на комуникация с обществото.  Искам да му се извиня ако нещо съм написал или изтълкувал неправилно, в постинга, ако е така ще го променя.

Опитах се да съм максимално точен и ясен, като най-вече да представя гледната точка на г-н Папазов обективно, без мои тълкувания и интерпретации, за да може всеки да си направи изводи сам за себе си.




Гласувай:
1



1. анонимен - благодаря
18.01.2010 18:09
че сподели това с нас
цитирай
2. nedyalko - моля
18.01.2010 20:17
радвам се, че оценявате усилията ми
цитирай
3. анонимен - много добре
19.01.2010 02:11
комуникацията често е правилният начин за изясняване на позиции и намиране на отговори. и от мен голямо благодаря за стъпката (и на двамата участници) а и за споделения резултат.
цитирай
4. анонимен - срещата е била интересна
20.01.2010 12:37
Точно това е правилният алгоритъм, по който да се развиват нещата-свободно изказване на мнението, предложения, градивна комуникация. Явно, че имате задълбочен поглед към БФБ и познания за капиталовия пазар. Мерси, че споделихте опита си и случилото се на срещата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 155254
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031