Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 16:46 - Приватизацията на „Булгартрансгаз”
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 1115 Коментари: 0 Гласове:
0



В този постинг бих искал да изкажа мнението и идеите си за евентуалната бъдеща продажба на миноритарния дял на „Булгартрансгаз” през БФБ-София.

Продажбата на 10% или повече от държавната компания е една добра инициатива на  министъра на икономиката, енергетиката и туризма и би имало доста позитивен ефект, както върху капиталовия ни пазар и БФБ, така и за самата компания.

За съжаление обаче все още няма изготвена стратегия за начина на раздържавяване на миноритарния дял от  „Булгартрансгаз”.  Тъй като имам горчив опит от предишни публични предлагания (на частни компании) проведени по начин, който смятам за неприемлив и несправедлив(в постинга за „балонизацията” на БФБ съм описал какво имам предвид), бих искал това да се проведе по начин, който да е приемлив за всички участници в процеса първично публично предлагане и наистина да донесе позитиви за капиталовия ни пазар, БФБ, инвеститорите и  „Булгартрансгаз”.

За целта според мен трябва да се търсят следните ефекти и резултати:

 

Акциите на компанията да се разпределят в максимално голям брой инвеститори. Ако приемем, че 10% от компанията е близо 71 млн. акции те да се разпределят примерно 50% (35млн. акции)на индивидуални и 50% на институционални инвеститори. По този начин акциите ще достигнат до по-голям кръг инвеститори, също така ще има по-активна търговия на вторичния пазар, както и ще се популяризира капиталовия ни пазар сред обществеността.

 

Също така може да се предвиди дисконт от цената за индивидуалните инвеститори за да може да се предизвика по-голям интерес към книжата на  „Булгартрансгаз”. Моето лично мнение е, че приоритет в това ИПО трябва да имат  малките инвеститори за да се предизвика отново интереса им към инвестиране в акции в български компании.  Институционалните управляват парите на индивидуалните и ако те имат желание да влагат в акции това ще е добре и за първите.

 

Да се предвиди в следващите години увеличение на свободно търгуемия обем акции да стигне до 30 % примерно, като се увеличава с 10% на година след ИПО то. Това би повишило ликвидността на компанията и ще даде възможност на големи инвеститори да търгуват с големи пакети акции.  

 

 Мисля, че подготовката за това предлагане трябва задължително да се повери поне на два ИП, които да изготвят конспект и стратегия, както и да осигурят купувачи.

 

Смятам също, че могат да бъдат занулени и голям брой компесаторни  инструменти при това ИПО, ако се разреши използването им за покупката на акции (видяхме, че при продажбата на БТК те достигнаха номинала си 1 лев, което е добре за притежателите им, много от които ги продадоха тогава).

 

 За да се избегнат нереални презаписвания трябва да се приемат поръчки за покупка само при условие, че купувача има пари по сметка, не еквивалента им в  ценни книжа или друго. 

 

Също така могат да се търсят още идеи за по-добро ИПО, които да се реализират и да спомогнат за подобряване на ликвидността и интереса към капиталовия ни пазар, БФБ, бизнеса.

 „Булгартрансгаз” е монополист в България, което гарантира на компанията много високи приходи и печалби, като по-голяма част от печалбите се заделят за дивидент.

Точно тези предимства на компанията биха предизвикали интерес сред инвеститорите.

Смятам, че предното такова голямо предлагане на държавен дял (БТК през 2005г.) допринесе много за развитието на капиталовия ни пазар и БФБ, но доста голяма част от акциите бяха закупени от  големи чуждестранни инвеститори (най-вече свързани със новия собственик), за сметка на малките индивидуални инвеститори (българските граждани). Точно те(българските граждани), са които години наред са издържали и инвестирали индиректно(чрез данъците си) в БТК и заслужават най-големия дял от печалбата. Поради тази причина при това ИПО бих искал ние да сме с предимство.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 156186
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930