Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 09:11 - ….“репо-сделките са продукт с много добро съотношение между риск и възвращаемост”
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 3129 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2010 09:13


Така завършва отговора на г-н Асен Ягодин (Председател на СД на БФБ-София и ИД на Пощенска банка) на въпроса:  Защо лихвата по репо-сделките ви с ценни книжа е 16%, въпреки че са обезпечен кредит? (цялото интервю http://imoti.investor.bg/?cat=114&id=94380)

 

Защо този отговор е странен за мен?

 

Не защото лихвата е толкова висока, а това е нормално за г-н Ягодин, а защото това го казва той в качеството си и на председател на СД на БФБ-София.

В друго свое интервю относно проблемите на борсата които новото ръководство трябва да разреши г-н Ягодин  пояснява че според него: „Безспорно най-големият сред тях е ликвидността”

 

Ако приемем, че ликвидността е един от основните проблеми за инвеститорите на капиталовия ни пазар това означава, че репо-сделките  могат да помогнат за подобряване на ликвидността (не е сигурно, но е предпоставка).

След като г-н Ягодин в качеството си на председател на СД на БФБ има за цел да подобри ликвидността, а като ИД на Пощенска банка той работи в насока обратна на тази предлагайки репо-сделки с лихва 16% (такава лихва според мен е изключително висока, като се има предвид обезпечението акции, които имат постоянен пазар и цена, която е винаги известна) какво подобряване на доверието в капиталовия ни пазар можем да очакваме.

 

Според мен думите трябва да бъдат подкрепени с действия, като само по този начин може да се гради доверие в капиталовия ни пазар и участниците в него. Може един участник да не промени пазара, но може да даде началото.

Очевидно в случая с г-н Ягодин по-важна остава печалбата на ръководената от него банка (това става ясно от думите му:” От наша гледна точка репо-сделките са продукт с много добро съотношение между риск и възвращаемост”), отколкото да се даде възможност на инвеститорите за един достъпен финансов инструмент, който би могъл да подобри ликвидността на капиталовия ни пазар.

 

Ако в крайна сметка всеки един от участниците на капиталовия ни пазар предприеме стъпки за подобряването на ликвидността това може да се случи и все някой трябва да даде началото на процеса. 

БФБ направи стъпка чрез стратегията си развитие и поемане на ясни и твърди ангажименти сега остава и други участници на капиталовия ни пазар да направят нещо по въпроса.

 




Гласувай:
0



1. анонимен - двойнствено поведение...
18.03.2010 10:47
Недялко, можеш да ни напишеш още по-подробно за репо-сделките...те са интересна тема. И инструмент, който може да подобри ликвидността, както и ти си отбелязъл (но въпреки това нямат само положителни страни, нали?).
А това двойнствено поведение е доста характерно и срещано и сред други ръководители, които имат силата да променят нещата...
цитирай
2. bigbear - Репата на БПБ
18.03.2010 18:13
БПБ и по времето на бума на репо пазара имаше може би сравнително най - лошите лихви. Ако примерно долните нива на лихвите по репата бяха 10 - 11 %, но с доста по-голямо обезпечение, средното положение беше на Инвестбанк с 14 %, то БПБ беше 15 % ефективно, но пък имаха едномесечен срок което си беше плюс. Така че в сегашната ситуация 16 % при липса на значима конкуренция и липса на ликвидност е просто защитен пазаран ход. Аз лично продължавам да смятам, че не репата, а маржините и дериватите ще раздвижат пазара. Репото е за по-големи инвеститори, по ясен дългосрочен тренд. маржин лихвата също ще удари пазара на репата защото би могла да бъде по-ниска...
цитирай
3. nedyalko - въпросът е по-скоро принципен
18.03.2010 18:40
Аз също не смятам, че репата ще решат проблема с ликвидността.
За мен обаче е неприятно да слушам и чета изявленията на г-н Ягодин в качеството си на председател на СД на БФБ да говори за въвеждане на нови инструменти, подобряване на ликвидност, подобряване на доверието към капиталовия ни пазар и БФБ, а в същото време като участник на капиталовия пазар банката, която управлява да е с най-неизгодни условия за използване на дадения финансов инструмент репо-сделка.
Малко ми звучи популистко да говориш едно, а да вършиш друго, както е парадоксално г-н Дянков, който не си е плащал здравните осигуровки.
Предполагам, че той има възможност да влияе на политиката на БПБ по отношение на предлаганите продукти.
Според мен посланието, което дава тази лихва към инвеститорите е изключително негативно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 155263
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031