Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 18:17 - План за съживяване на капиталовия ни пазар
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 7737 Коментари: 25 Гласове:
3



Намаляващ брой сделки, падащ пазар, изтегляне на индивидуални и институционални инвеститори, незаинтересовани мажоритарни собственици(с някой изключения) за миноритарните и техните интереси, липса на перспектива за бъдещето и т.н.

Това е характерно за капиталовия ни пазар през последните години.

Каквито и усилия да се полагат от ръководството на БФБ-София (стратегията за развитие до 2012г.) , Министерствата на финансите и икономиката, БАЛИП, медии, някой мажоритарни собственици, КФН, ЦД и т.н очевидно не носят желания резултат!!!

 

Каквото и да се случва в световните икономики и на световните пазари или пък в българската икономика, индексите на БФБ-София продължават да падат и падат, паралелно с все по-намаляващия брой сделки и увеличаващия се брой обратни изкупувания от взаимните фондове, съчетано с намаляващия брой инвестиции на пенсионните фондове в родните ни компании за сметка на чуждите, намаляващата популярност на БФБ-София, като алтернативна форма на инвестиране спрямо депозита и т.н.

Дори и Бойко Борисов каза на хората не пестете, а инвестирайте, но явно и това не е достатъчно, нито преференциите като нулев данък върху печалбата от търговия на БФБ, АДСИЦ и задълженията за изплащане на ежегодни дивиденти и др. 

 

Явно трябва да се направи още и да се действа по друг начин и в друга посока за да се промени настоящата ситуация на капиталовия ни пазар.

Трябва да се подготви план с по-сериозни  мерки за съживяване на капиталовия ни пазар, в който да се включат всички участници в него, с конкретни идеи, действия и отговорности.

Моето предложение е плана да бъде разделен на три вида мерки:

 

-         мерки стимулиращи институционалните и индивидуални български инвеститори да влагат средствата в компании търгувани на БФБ-София.

 

-         мерки стимулиращи вече листнатите компании на БФБ-София да подобрят корпоративното си управление.

 

-         мерки стимулиращи нови компании да се листнат на БФБ-София.

 

Мерки стимулиращи институционалните и индивидуални български инвеститори да влагат средствата в компании търгувани на БФБ-София:

 

-         премахване на данък дивидент за период 3-5 години.

-         държавата да осигури отстъпка 10-15% от цената на акциите при продажбата на пакети от  държавните компании за индивидуални инвеститори български граждани.

-         да се изготви информационна кампания, която да разяснява на възможностите за   инвестиране, които разкрива капиталовия пазар в контекста на продажбата на миноритарни държавни дялове от компании.

-         сумите от вложените средства във взаимен или договорен фонд да намалят част от дължимите данъци за период 3-5 години

-         да се задължат пенсионните фондове да инвестират определен минимум от активите си в български компании търгувани на БФБ-София, както и Сребърния фонд да може да инвестира определен процент от активите си в акции търгувани на БФБ-София.

 

Мерки стимулиращи вече листнатите компании на БФБ-София да подобрят корпоративното си управление:

 

-         премахване на данък печалба за срок от 3-5 години, като сумата може само да се   използва само за разпределяне на дивиденти или обратно изкупуване на акции. 

-          задължаване на компаниите от СОФИКС да си осигурят услугите на маркет-   мейкър гарантиращ достатъчна ликвидност, както и да увеличат фрий-флоута си до поне 30% в определен момент (1-2 години)

-         да се направи задължително приемането на националния кодекс за корпоративно управление от всички компании листнати на БФБ-София.

-         да се създаде звено в БФБ-София, което да следи, анализира, контролира, консултира, предлага налагане на санкции от страна СД на БФБ-София, по отношение на националния кодекс за корпоративно управление. 

-         да се приемат строги санкции за неспазване на кодекса, както административни, така и парични.

-         да  се създаде индекс включващ компании раздаващи редовно дивидент (без АДСИЦ)

 

Мерки стимулиращи нови компании да се листнат на БФБ-София.

 

-         премахване на корпоративен данък за срок от 3 години за нови компании листнати на БФБ-София.

-         да се въведе минимален фрий-флоут от 20-30%  за всяка нова компания желаеща да се листне на БФБ-София 

-         създаване на звено в БФБ-София, което да консултира компаниите желаещи да излязат на борсата.

-         да се отдели бюджет и да се изготви маркетингова стратегия за да се стимулират компаниите да станат публични.

 

Това са някой мерки, които смятам биха помогнали за подобряване на състоянието на капиталовия ни пазар, някой от тях вече са предложени от различни участници на пазара, могат да се изготвят и още, въпроса е да се действа бързо и решително понеже с всеки изминал ден нещата се влошават.

 

Всички посочени от мен мерки имат за цел, чрез въвеждането им да се постигне по-ликвиден и съвременен капиталов пазар, който да отразява икономическата действителност в страната, както и да е от полза и за потенциалните акционери, които ще имат възможност да инвестират в качествени компании, така и компаниите да финансират растежа си и да увеличават пазарния си дял. Всички развити икономики се характеризират с това, че имат развит капиталов пазар, ако и ние искаме да станем такава държава трябва да направим необходимото.

 

Посочените от мен мерки изискват, както законодателни промени, така и воля и желание за промяна в положителна посока от страна на всички участници на капиталовия ни пазар: БФБ-София, КФН, ЦД, държавата, мажоритарни собственици, дребни акционери, ИП, пенсионни фондове и т.н.

Ако искаме да не сме най-бедната държава в ЕС трябва да се стимулира бизнеса да работи и да се развива, а това става най-лесно с помощта на един добре развит капиталов пазар. Вместо хората и фирмите  да трупат милиарди левове по депозити, те могат да ги инвестират и да помогнат на бизнеса да се развива по-бързо, а от своя страна да получат дължимата им се част от печалбата за риска, който са поели и така и двете страни да печелят и държавата да се развива по-добре.



Тагове:   капиталовия,


Гласувай:
3



1. mich - мъка, мъкаааа ......
19.05.2010 10:54
браво, много точно определени цели но без приватизация на агонизиращата ни мизерна борсичка всички тези мерки са бих казал невъзможни, понеже тия тъпаци от управлението на бфб спят по цял ден и абсолютно нищо положително не правят.
цитирай
2. анонимен - trader
19.05.2010 10:59
за мен основната причина е в лошото корпоративно управление.
ако компаниите се управляват прозрачно и ефективно инвеститорите сами ще дойдат.качествените компании винаги ще бъдат търсени
цитирай
3. анонимен - trader
19.05.2010 11:05
П.С.Недялко , аз лично нямам никво желание пенсионни ми фонд да инвестира моите пари в рискови активи както в БГ така и по света.разни самозвани фонд юпита да ми се правят и да инвестират в избушени компаниии. мерси
цитирай
4. анонимен - правилно
19.05.2010 11:33
Абселютно си прав, всяка една силна европейска държава има стабилна и силно ликвидна фондова борса. В България 98% от фирмите са малки и средни което означава, че те не могат да участат в БФБ. Министерството на финансиите трябва да направи по тежки, но за сега необходими закони и наредби, като напрмер:
- задилжителна пререгистрация на фирми ЕТ, ЕООД, ООД, които са платили над 30 000лв. корпоративен данък в АД и съответната регисрация в БФБ да е задължителна;
- да има данъчни облекчения за фирми имащи в балансите си български ценни книжа за търгуване от БФБ;
цитирай
5. анонимен - Защо да правим всичко това?
19.05.2010 12:06
Извинявам се, но имам въпрос - защо да правим всичко това? Защо да съживяваме БФБ? Кому е нужна като инструмент? Тъй като НЕ СМЕ силна, нито стабилна, нито европейска държава, нима е нужно да полагаме сизифови усилия (под формата на законодателни промени, облекчения, дотации, прекарване на миноритарни дялове и подобни) за да докажем чрез една дотирана и живееща на изкуствено дишане борса, че всъщност сме нормална държава?
Не, аз поне не се вълнувам изобщо от борсата ни. На този етап (който ще продължи вероятно 2-3 години) никой няма да рискува да влага парите си (независимо колко е ефективен механизма на влагането им - все пак борсата е само инструмент, не самоцел) в български фирми, освен ако не познава отблизо дейността им, управлението, практиките им...
Сърдете се на българския бизнес, значителна част от който растеше накриво, стимулиран от чудовщино изкривената политическа, водеща до съответна икономическа реалност. Колко са големите български фирми, които са конкурентни на международния пазар? Моля, посочете ми. Те биха били интересен обект за инвестиране опосредствано от борсата.
Не ни трябва БФБ. Като му дойде времето, ще си направим. А дотогава дали да не вземем да спестим малко пари?
цитирай
6. анонимен - БФБ е последната дупка на кавала в цялата ни икономика
19.05.2010 13:42
Може чрез административни мерки да се стимулират или задължат акционерните дружества да емитират акции на борсата. Но защо? Кой ще ги купува. Ако инвеститорите се страхуват от загуби, никакви преференции и дивиденти не могат да ги накарат да купуват. И обратното.

Каквито и рационални мерки да се предлагат, те няма да подействат, защото на борсата не се вземат рационални решения, а емоционални. Страх и алчност. Банално, но вярно. 2007 беше периода на алчност. Сега сме в периода на страха.

Друг е въпросът, че големите печалби се правят от смелите, които вървят против тълпата. :)
цитирай
7. nedyalko - Благодаря за коментарите
19.05.2010 15:44
Радвам се, че изказвате своите мнения....
Mich аз смятам, че БФБ-София трябва да бъде приватизирана малко на по-късен етап и най-вече след евентуалното листване на държавни пакети от компании, както и след подобряването на ликвидността. Според мен проблемите на капиталовия ни пазар, поне повечето са извън БФБ, и от тази гледна точка няма значение чия собственост е. Проблеми като нежелание на хората да инвестират в акции, на компаниите търгувани на БФБ да станат по-прозрачни, да раздават дивидент и нови компании да излизат на борсата трудно може да бъде решен от един евентуален нов собственик.

Trader мисля, че лошото корпоративно управление е основен проблем, но за жалост не е единствения и това пречи на капиталовия пазар да се развива. През 2006-2007г. управлението беше същото, но ликвидност имаше.
Що се отнася до пенсионните фондове те трябва да инвестират някъде свободните си средства за да постигат доходност и да могат да изплащат после пенсиите на хората, затова така и така ще го правят по-добре да инвестират повече в България, за да може икономиката да расте.

до коментар номер 4 И аз мисля, че трябва да се предприемат сериозни мерки от страна на МФ и държавата за съживяване на пазара, но за съжаление смятам, че липсва административен капацитет на правителството да направи това. Досега никое правителство не е имало за приоритет развит капиталов пазар за жалост. Затова смятам, че трябва инициативата за промяна да тръгне от инвестиционната общност, която да помогне на правителството да намери правилната посока, а не да се лута дали или да не приватизира, как, кога, кои държавни компании и т.н.

до коментар номер 5 АЗ смятам, че ако искаме да станем по-богата от сега държава трябва да развием капиталовия ни пазар. Конкурентни на чуждите компнии имаме и борсата е мястото за такива за да могат да набират капитал и да се развиват както у нас така и в чужбина. След като износа ни се увеличава през 2010г това означава, че има търсене и сме конкурентни.
цитирай
8. nedyalko - благодаря за коментарите 2
19.05.2010 15:49
до коментар номер 6
Административни мерки са необходими за да се спазва добро корпоративно управление например. Има нещо друго ако повече държавни компании се задължат да излязат на борсата и станат публични, ще им по-голяма прозрачност по отношение на ценообразуване, печалби, реинвестиране и т.н. и така хората ще знаят за какво плащат.
цитирай
9. анонимен - Всичко е добре, но има едно голямо НООО....
23.05.2010 14:16
Кодекса за корпоративно у-ние е добър, но как да бъдат накарани собствениците на дружествата да го спазват.....От личен опит, имаме супер програма за Добро корп. у-ние....но няма сила която да накара спазването И. Собствениците я приеха защото формално трябва да я има....Кой обаче, ще следи дали се спазва..Това е основния въпрос без отговор за сега.
Не виждам и как ще накарате сегашните мажоритари да намалят дела си, и да увеличат фрий флота. Идеята иначе е чудесна....но как да се реализира. Свободни пари иначе у гражданите държани на депозити в банките има предостатъчно - около 26 милиарда лева. Как да ги пренасочим към БФБ обаче няма да е никак лесно.
Ясно е, че трябва да се повиши по някакъв начин доверието на кандидат инвеститорите във БФБ. Ето две еретични идей.

Независимите директори да се избират от миноритарите за минимум две години, като за несправяне с работата си да могат да бъдат отзовавани и предсрочно.

Директорите за връзки с инвеститорите/ДВИ/ също да се избират от миноритарите за минимум една година, като за недправяне да могат да се освобождават и по-рано. На практика всяка година на ОСА те ще потвърждават дали са доволни от ДВИ.

При одитните комитети да отпадне възможноста съвета на директорите да бъде и Одитен комитет както е сега, и е пълна порнография.

За сега стига толкова.
цитирай
10. анонимен - Кажи "драги" как да стане....
23.05.2010 14:47
Всичко което предлагаш Недялко е чудесно...но, кажи как да стане на практика, защото това са просто едни констатации...е, верни, но все пак само констатации...пиниза е как да се приложат на практика!!!!
цитирай
11. nedyalko - все пак трябва да се започне от някъде
24.05.2010 19:52
до коментар номер 9
Според мен трябва да се започне от някъде. Наистина би било трудно да се накара една компания да спазва кодекса, както и да раздава дивидент или да прави обратни изкупувания, но все пак компаниите могат да бъдат накарани да спазват основни правила тези на БФБ-София. Примерно да се спре търговията с акциите на компания ако не предаде отчета в срок или пък не оповести оважителна причина за забавянето, отчета и всички документи към него да са отчетливо и ясно сканирани за да могат лесно да се разчетат, да подържат определн минимум от информация на корпоративния си сайт и др. Мисля, че ако всички участници на капиталовия пазар обединят усилия (и компаниите също) може да се измисли подходящ вариант, но трябва да се започне.
Що се отнася до фрий-флоута според мен може да се изисква примерно за всички компании от СОФИКС да подържат поне 30%, и да имат маркет-мейкър или просто ще отпаднат от индекса. Също така 30% да е минимума за новите компании желаещи да излязат на БФБ-София (може първо 10%, след 6мес. 20%, и задължително до 1 год. поне 30%).
В крайна сметка листването на БФБ е доброволен акт и затова компаниите, които излизат на борсата трябва да се съобразяват с изискванията.
Ако искаме да имаме качествен пазар трябва да имаме и необходимите изсквания, понеже публичността изисква отговорност, а не само събиране на средства от дребните акционери, когато има нужда, а после забравяне за тях.
Що се отнася да "еретичните" идеи напълно съм съгласен с Вас и мисля, че трябва да стане по някъкъв начин. Мисля, че в контекста на задължителните 30% фрий флоут, (моето предложение), тези акционери трябва да имат представител в управителното тяло на компанията (зависи от формата на управление) и той да защитава техните интереси.
Ако повече представители на компании, БФБ , ИП, БАЛИП и т.н. се включат в един диалог може да се променят нещата. Има и добри компании на БФБ, но и те страдат липсата на недоверие към целия пазар.
цитирай
12. nedyalko - Има начини
24.05.2010 20:04
До коментар номер 10
Според мен начини има въпроса е в желанието.
Да накараш една компания да работи по-прозрачно и по-отговорно спрямо миноритарните си акционери може да стане по два начина.
Единия е с административни мерки и глоби за неспазване на правилата или различни преференции.
Другия е като се даде повече гласност на компаниите с добро корпоративно управление, които макар и малко ги има и печелят позитиви от това.
Затова смятам, че трябва да има диалог и идеи, които да се реализират.
Мился, че това е по-добър вариант ако пък нищо не се прави и се оставят така нещата.
И това, че се дава гласност на мнения като моето и се коментира в публичното пространство и от други хора лошото корпоративно управление на много от компаниите е един от начините да се променят нещата.
цитирай
13. анонимен - БГ Борса
27.05.2010 12:50
Единственият ефект от приемането на тези мерки ще бъде намаление на данъчните приходи и облагодетелстване на мажоритарните акционери. В резюме предлаганите мерки представляват субсидия за една неособено производителна индустрия, а именно брокерите на ЦК. Че защо да се прави? Кой го интересува БФБ? Не е ли по-добре тези субсидии да се дадат на ИТ сектора например? Да не би БГ компаниите да се отличават с особено качество на корпоративното управление, т.е. да има пазар на корпоративен контрол? Сори, ама пълни глупости са това.
цитирай
14. nedyalko - Всяка развита държава има развита борса
27.05.2010 21:24
Моето виждане е следното:
Последните няколко години БВП на България нарастваше най-вече благодарение на чуждестранните инвестиции. През последната година и особено последните месеци те почти изчезнаха, и в момента се надяваме да се увеличи износа за да може да влязат средства за да може страната да функционира и да се развива.
Един от начините да се стимулират фирмите износителки и тези произвеждащи за местния пазар да растат и да се развиват е борсата, понеже банковите кредити са много скъпи. Та за това мисля, че трябва да се стимулират хората, които сега трупат в депозити да инвестират в български компании, а от друга български компании желаещи да се разрастват да набират средства през БФБ. Отделно и колкото са повече публичните компании толкова по-малко сива икономика ще има.
Що се отнася да ИТ сектора съм съгласен, хубаво е да се инвестира и там. Ако има такава преспективна компания на борсата защо да не си купите дял от нея и да печелите от това, е освен ако не притежавате необходимия капитал и знания да основете собствена.
цитирай
15. анонимен - Да опитаме да направим нещо
29.05.2010 16:21
Да уточня само, че 9 и 10 също съм аз..

Например формулираме 10 неща който ще повишат доверието в БФБ /с конкретни промени в закони, правилници, наредби и т.н/, и отиваме при депутатите от мнозинството грамотни по тази материя. Така ще стане най-бързо и лесно, защото в тях е и ножа, и кокала така да се каже....малка шегичка.
цитирай
16. nedyalko - Ами трябва
29.05.2010 17:59
Трябва да се действа и то бързичко.
Аз се опитвам постоянно да правя и ето какво успях да направя през седмицата.
Плана за съживяване на капиталовия ни пазар съм го връчил лично на Симеон Дянков (както и постинга 61 та антикризисна мярка) на 26 май по време на среща с бизнеса и общността. Освен това той каза, че и той смята, че борсата трябва да се съживи. Най- главното, което г-н Дянков каза е, че смята, че приватизацията на ЕРП тата ще раздвижи пазара и ще даде повече прозрачност в управлението им, както и че иска ЦД да работи като дъщерно дружество на БФБ-София. Също така каза, че организира среща на ръководството на борсата и по-точно Иван Такев (ИД на БФБ-София) с Бойко Борисов с цел да се проведе разговор за бъдещето на борсата и кап. пазар.
Аз от своя страна му казах, че според мен трябва по-бързо да се действа и то да се направи цялостна стратегия, в която да се опише кои компании, как и какъв процент от тях ще продава държавата, както и какви са намеренията и изобщо има ли желания за промяна на капиталовия ни пазар от страна Министерствата на финансите и икономиката и правителството като това ще помогне на инвеститорите да си направят план за бъдещето. Също така изразих мнение, че за капиталовия ни пазар почти не се говори и не му се обръща внимание от страна на правителството.
Разбрах обаче, че срещата между ръководството на БФБ и Бойко Борисов която трябваше да е в петък се е отложила и се надявам скоро да се състои и да имаме повече светлина по въпроса.
Смятам, че всеки, който има идея трябва да я сподели и да се измисли един план за действие. Ако имате идеи може да ги споделите и във форума на борсата, като има хора като г-н Такев, които четат форума и могат да взаимстват някоя идея, като тези които предложихте в коментар номер 9. Аз давам мненията си там задавам въпроси и получавам отговори.
Що се отнася до депутатите не съм сигурен, че те могат да помогнат.
Да изчакаме срещата с г-н Борисов да видим резултата и тогава да правим планове.
цитирай
17. анонимен - за да стане светло.....
30.05.2010 13:53
пак съм аз №15 последен постинг - Един много съществен въпрос за акционерните дружества/не само публичните/ е как миноритарните акционери да разберат за общото събрание на акционерите. Известно е, че масовия миноритарен акционер е доста неактивен защото просто вече е забравил/или е загубил всяка заинтерисованост/ за акциите които има от масовата приватизация. Общите събрания на дружествата/ не само непубличните/ присъстват само няколко човека. Ако обаче всички миноритарни разберат за събранието сигурен съм, че ще има поне 30-50 човека.
В тая връзка няма да е лошо да се изпхращат писма с дневния ред на всички акционери. На възразяващите ще кажа, че изпращането на едно писмо струва 60 стотинки. Изчисленията нека направят сами..... при 500 акционери примерно това прави само 300 лева което си е фасулска сума показваща, че проблема не е финансов.
Пълен критерии по тоя въпрос имам, но сега не ми се пише....затова само толко по тази иначе еретична идея признавам.
цитирай
18. nedyalko - Трудно ще стане
30.05.2010 16:25
Според мен ще е трудно да накараш някой миноритарен акционер с 15 или 20 акции от една компания особено при сегашните цени да отиде на общо събрание дори и писмо да му изпратиш, а и няма да е лесно да се изпрати на миноритарите на големите компании с хиляди акционери.
Но и това може да стане някой ден.
цитирай
19. анонимен - А кой ще твърди, че хубавите работи стават лесно????
30.05.2010 17:20
пак съм аз - №17.
Недялко скивай сега пример от практиката. Казваш 15 - 20 акции са нищо. Не е така.
Пример. Преди бума макс. цена на борсата 22 лева. По време на бума цената достигна 250 лева. 20 по 250 = 5000 лева. Ех Недялко само ако знаеш колко миноритари/с моя помош разбира се/ си направиха чудесни покупки с паричките които спечелиха. Компютри, плазми, огромни хладилници...един пенсионер даже се похвали, че с тез пари ще изкара зимата/ човека имаше само 5 акции...но те му донесоха 1250 лева/..и т.н...
Нека не предопределяме какво ще стане ако миноритарите бъдат информирани за делата писмено....сумата за това е смешно малка....но тя ще повиши доверието на миноритарите, те ще станат по-активни...те пък ще увлечат по неактивните....и т.н....
цитирай
20. nedyalko - Така е
30.05.2010 18:03
И аз съм свидетел и познавам хора, които си продадоха акциите от боновите книжки дори на ХД Пътища за над 30000лв. ми беше казала една позната от банка, че е продала, но за жалост не са много случаите. По-скоро хората не се интересуваха от самата компания и какво се случва в нея, а от това, че има истерия на борсата и всичко се качва и стана популярно да се търгува с акции( всъщност май всичко започна с продажбата на компенсаторки около приватизацията на БТК). От тази гледна точка мисля, че дори и да получат писмо с информация от компанията за дневния ред на общотото събрание на акционерите това не би ги мотивирало да отидат там. Иначе и аз смятам, че би било хубаво да се информират миноритарите по различни въпроси около компанията и то активно включително и с писма, както предлагаш.
И аз мисля, че е изключително важно да се повиши доверието на миноритарите към мажоритарите и като цяло малките акционери да станат по-активни. И в това начинание трябва да се включат не само мажоритарите, а и цялата инвестиционна общественост, понеже не само на миноритарите, а като цяло инвестиционната култура на българския дребен инвеститор се ограничава с депозита или покупка на имот и отдаването му под наем.
Затова трябва да се работи усърдно да се промени манталитета и начина на мислене на българина за да стане малко повече инвеститор отколкото спестител. Затова в постингите си призовавам за общи действия от всички участници на капиталовия ни пазар, за да може да се получи желания резултат.

Радвам се, че и ти се включваш активно пък дано с общи усилия нещата се променят. Според мен трябва да има повече обществен натиск от всички страни за стане това, за което говорим.
цитирай
21. анонимен - и още нещо
30.05.2010 22:56
Мажоритарите източват дружествата поголовно...и тайно/за сега/. Когато им кажеш, че е така....Не е вярно казват...Докажете го. Казват още - Ние управляваме в интерес на всички акционери!!!! Миноритарите няма как да го докажат, че не е така.
Затова независимия Директор трябва да се избира само от миноритари/мажоритаря дя няма право на глас - има и сега такива моменти посочени в ЗППЦК/, ДВИ - то също да бъде избиран само от миноритари и с мандат поне една година/ от общо годишно събрание до ...събрание. Одитния комитет също да има гарантирана независимост.
Всички тези неща ако станат, няма да пречат на управлението нито на йота доброто корпоративно управление.....Посочените промени само ще "наблюдават "най-общо казано мажоритарите да не източват фирмите. Целта е тяхната дейност да не зависи по никакъв начин от "щенията" на мажоритарите. Това мисля ако се предложи на подходящи депутати от ГЕРБ имат шанс да минат в парламента.
цитирай
22. анонимен - иии още нещо
31.05.2010 11:32
пак съм аз - 21 - Финансовите отчети не са верни и честни. Това нещо вече е априорно за нашите фирми. Кой може да ги накара да ги направят верни и ... Само КФН по сигнал на някой акционер. КФН обаче искат да докажеш съмненията си/ от опит го знам/...Е как ще ги докажеш ако нямаш достъпдо истинската информация на която имаш право чрез ДВИ - то. Затуй ДВИ - то трябва да е независим от мажоритарите. Няма просто друг начин. Всичко останало е празно говорене. Между другото аз съм бил 4 години гл. счетоводител на публична компания.
цитирай
23. nedyalko - Ами да пробваме
31.05.2010 18:24
Ако желаете да пробваме да направим нещо. Предлагам да формулирате Вашите предложения и да ми ги изпратите на е-mail:nedyalkonedelchev@yahoo.com или ги постнете като коментар, от своя страна аз ще добавя моите от плана за съживяване на капиталовия ни пазар и ще ги изпратя на експертната комисия по икономика, бюджет и финанси към ГЕРБ на e-mail: economy@gerb.bg (взех го от сайта на ГЕРБ) пък да видим дали ще отговорят.
Отделно писах на г-н Такев за Вашето предложение относно промени в закона така, че да има представител на миноритарите (ДВИ) в управлението на компанията с цел да защитава интересите им той отговори, че идеята е добра и ще я обсъди с новия състав на КФН (когато го изберат), и че вероятно ще трябват промени в повече от един закон.

Ще очаквам Вашите предложения.
цитирай
24. forextrade - каквито и мерки да се взимат докато ...
01.06.2010 11:12
каквито и мерки да се взимат докато държавата не фалира нищо няма да проработи това мое мнение е от преди близо 2 години и през последните месеци се потвърждава от деиствията на управляващите плюс това как на фона на падащите пазари по света нашият ще се движи нагоре от някакви си мерки та били те и фундаментални невъзможн е според мен поне на този етап
цитирай
25. анонимен - ами и аз казвам да пробваме...за опит пари не искат
01.06.2010 17:46
Пак съм аз №22 - На посочения имейл изпратих предложенията. Всички те подлежат на дискусия разбира се.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 154834
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031