Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 17:33 - Виждането на г-н Дянков за бъдещето на БФБ-София
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 1079 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.06.2010 17:35


Миналата сряда на 26.05.2010г. се проведе среща на г-н Дянков с бизнеса и обществеността, на която успях да отида и да разговарям лично с него и да му връча папка, в която приложих визията си капиталовия ни пазар и по-точно постинга си: „План за съживяване на капиталовия ни пазар”, като и постинга „61та антикризисна мярка” (какво е виждането ми за промени в закона за банките и потребителските кредити).

 

Поради ограниченото време с него успахме да разговаряме само за БФБ-София и визията му за развитието на капиталовия ни пазар като цяло. Първо ще опиша какво му казах, после неговите отговори и мнение:

 

Какво бе моето мнение?

 

Споделих с него загрижеността си за това, че капиталовия ни пазар и в частност БФБ не се развиват добре и трябва да се предприемат действия от страна на всички участници на капиталовия ни пазар и особено държавата. Що се отнася до държавата казах, че според мен представители на правителството дават неясни сигнали за това какво ще се случва в смисъл: приватизацията на държавни миноритарни дялове ще има ли, кои компании, какъв дял, кога, и начин на продажба и т.н. Също така наблегнах на това, че трябва да се състави единен план на действие между всички участници за да могат инвеститорите да имат повече светлина за бъдещото развитие на капиталовия ни пазар.

Споделих и това, че според мен капиталовия ни пазар остава доста на заден план и за него изобщо не се говори от страна на представители на правителството, а той би спомогнал за по-бързото излизане от кризата в смисъл, че много компании могат да наберат капитал и да финансират растежа си през БФБ, като в момента държавата се надява на износа да ни извади от кризата, а много експортно ориентирани български компании могат да използват борсата за увеличение на капитала си и в същото време голям паричен ресурс стои в банкови депозити (могат да заместят донякъде чуждестранните инвестиции, които липсват в момента).  

 

Какво сподели г-н Дянков?

 

Той изрази мнение, че борсата ще тръгне нагоре след приватизацията на дяловете от ЕРП тата, като сега се изчаква да свърши одитът и да излязат резултатите и тогава ще се продават. Също така каза, че иска да направи ЦД дъщерна компания на БФБ, като в момента е получил одобрение от БНБ, която е другия голям съсобственик в ЦД заедно с МФ. В последствие очаква одобрение и от КФН за това. Също така каза, че в момента добре комуникира с ръководството на БФБ в отговор на мой въпрос, че като че ли липсва достатъчно добра комуникация. Сподели и, че е организирал среща на ръководството на БФБ и Иван Такев с г-н Бойко Борисов с цел да се представят проблемите на БФБ пред премиера и с негова помощ да се предприемат действия.  

 

 

Това беше най-същественото от разговора ни, като забелязах, че има промяна по отношение намеренията ми и отношението му към  капиталовия ни пазар спрямо предния път, когато го питах в края на 2009г. : „Има ли стратегия за развитие на капиталовия ни пазар?” и тогава отговора му беше: „Разговаряме с голям инвеститор за продажбата на БФБ-София”

 

Надявам се споделяйки този разговор да съм полезен на хората, които се интересуват от бъдещето на капиталовия пазар в България. Смятам, че колкото повече информация имаме за намеренията на правителството относно борсата и капиталовия ни пазар, толкова по-добре.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 156078
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930