Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2010 16:49 - Защо имаме нужда от развит капиталов пазар?
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 1575 Коментари: 0 Гласове:
0



В този постинг бих искал да изкажа мнението защо имаме нужда от развит капиталов пазар и какви ползи би ни донесъл.

 

Според мен наличието на развит капиталов пазар и борса са жизнено необходими за една развита икономически държава, каквато България иска да бъде.

Липсата на такъв според мен пречи за развитието на страната ни и забавя възстановяването от кризата. 

 

Какво имам предвид:

 

В последните години преди 2009г. и 2010г.  България бележеше висок икономически растеж. Той беше в по-голямата си част финансиран с преките чуждестранни инвестиции, които се вливаха в страната ни и стимулираха икономиката ни да расте.

През последните две години обаче този вид инвестиции намаляха драстично, което се отрази в спад на БВП и влошаващи се макроикономически показатели. Връщането на чуждестранните инвестиции, които могат да помогнат на икономиката ни да излезе от кризата остава загадка, дали, кога и ще ли се върнат, в какъв размер и т.н.

Като добра новина можем да отчетем постоянно увеличаващия се износ, който би спомогнал до някаква степен за излизането от кризата, но е трудно да кажем, че ще ни измъкне. 

От друга страна правителството ни се опитва да съкрати всевъзможни разходи и да увеличи приходите в бюджета ни в опит да го балансира и да измъкне страната ни от кризата, но за съжаление се върти в омагьосания кръг на спадащи приходи в бюджета, увеличаваща се безработица, от там по-ниски приходи от данъци и осигуровки и т.н.

Стигна се дотам правителството да се изправи пред дилемата от къде да си набави  пари за да плаща задълженията си фискален резерв или облигации или друго.

 

Какво общо има развития капиталов пазар и борса с всичко това?

 

Моето мнение е, че има много общо. В момента в България има достатъчно голям свободен паричен ресурс, който за съжаление не се използва правилно и затова излизането ни от кризата става все по-трудно.

 

За кои пари става въпрос?

 

По данни на БНБ за месец март 2010г. депозитите на домакинствата и НТООД са на стойност около 25 млрд. лв., пенсионните фондове в България управляват няколко милиарда лева, сребърния фонд е натрупал около 1.6 млрд. лв. и т.н.

 

Тук е мястото на развития капиталов пазар….

 

Ролята на капиталовия ни пазар трябва да стане такава, че той  да помогне на тези  капитали да се превърнат от депозити и инвестиции в чужди икономики (пенсионните фондове това правят напоследък) в инвестиции в българската икономика, като по този начин да преодолеем по-бързо кризата. 

Развития капиталов пазар би помогнал на компаниите износителки да увеличат пазарния си дял и да се разраснат с помощта на финансиране чрез борсата (увеличение на капитала, облигации и др.). Това могат да направят и компании, които работят на местния пазар. Набирането на капитал от борсата е доста по-евтино от банков кредит особено сега. Общините също ще имат възможност да издават облигации примерно, с които да съфинансират европейски проекти или да наберат средства за инвестиции, като завод за отпадъци или инвестиции в общинска собственост с цел повишаване на пазарната и цена (общински пазари, общински сгради и др.), строителство на детски градини и т.н. Общински и държавни компании също могат да набират капитал и да се разрастват с помощта на борсата и след като станат публични ще се управляват по-прозрачно и по-отговорно.  Като цяло и колкото повече публични компании имаме толкова по-малко сива икономика ще има.

От друга страна хората инвестиращи пряко и косвено (чрез пенсионен фонд или Сребърния фонд) ще получават добра доходност и добавена стойност (една инвестиция на моите пари за пенсия от пенсионния ми фонд в завод за отпадъци примерно освен доходност би ми донесла и по-чиста околна среда, което е по-приемливо за мен отколкото инвестиция в чужбина).

Една част от НАШИТЕ спестявания в момента ако бъдат инвестирани в нашата икономика могат донесат голяма добавена стойност.

 

Това е причината да искам развит капиталов пазар и призовавам всички: БФБ, КФН, ЦД, БАЛИП, Пенсионни фондове, Министерствата на финансите и икономиката, инвеститори, мажоритарни собственици на компании и т.н. да променим нещата и да направим един съвременен капиталов пазар. Един добре регулиран и ликвиден пазар би ни помогнал за по-бързото излизане от кризата.

Затова смятам, че правителството вместо да търси варианти за съживяване на икономиката ни да обърне внимание на капиталовия ни пазар, като средство за излизане от кризата.  

Тук мога да дам като пример Полша, която се характеризира със силно развития си капиталов пазар и това, че преживява кризата много по-малко засегната от всички държави в ЕС, като според мен има зависимост между двете.  



Тагове:   нужда,   капиталов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 156158
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930