Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2010 09:34 - Продажбата на БФБ-София се превърна в самоцел
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 1406 Коментари: 0 Гласове:
0



В последните седмици усилено се заговори за плановете на министерството на финансите да увеличи основния капитал на БФБ-София под условие, в своя полза, като целта е да придобие дял над 50%. Основните причини за това начинание бяха посочени: по-голяма прозрачност в управлението, даване на пример на другите компании, популяризиране на БФБ, получаване на пазарна оценка и т.н.

 

Всичко това е добре, но има едно голямо НО….

 

Въпреки всички тези добри намерения, които приветствам възникват няколко много важни въпроса:

Защо държавата има нужда да придобива дял над 50%, като и сегашния дял от около 44% е напълно достатъчен и реално МФ управлява и има най-голяма тежест при вземане на стратегически решения, защо по този начин се прави увеличението на капитала и по какъв начин ще се възприеме от останалите миноритарни акционери и инвестиционната общност като цяло, както и от чуждите инвеститори т.н.?

 

И явно има причина за това увеличение… купувача май е ясен

 

Изглежда, че по начина по който се прави всичко от страна на МФ има готов купувач на основния пакет акции от БФБ-София, само че той иска да има гарантиран пълен контрол над управлението на борсата. Г-н Дянков отдавна говори в публичното пространство, че разговаря със стратегически инвеститор за БФБ и явно са се договорили вече и това е резултата.

И за да не изглежда така, че БФБ увеличава капитала си заради евентуалната продажба се изтъкват ред причини, част от които странни, като това, че сега има теоретични шансове за превземане на БФБ от недоброжелателен купувач.

А истината май излиза наяве: „Целта на Министерство на финансите е именно тази, реализиране на изход от инвестицията в БФБ, чрез продажба на контролиращ дял.” това отговори г-н Български (член на СД на БФБ и представител на МФ) в едно интервю през изминалата седмица попитан за това: каква е идеята на това увеличение на капитала?

Проблема не е в това, че МФ иска да излезе от инвестицията, а начина по който се прави, чрез това увеличение и липсата на прозрачност при търсенето на стратегически инвеститор.

 

Отново действаме отзад напред….

 

Според мен първо МФ, г-н Дянков и всички участващи в процеса трябва да свършат на първо място една много по-важна работа, да направят капиталовия ни пазар добре работещ, ликвиден и прозрачен, като по този начин привлекат повече инвеститори и компании. Вместо да се изработи единна стратегия за развитието на капиталовия ни пазар и всеки един от участниците (МФ, БФБ, КФН, ЦД, БАЛИП и т.н.) да участва и свърши своята работа, се търси вариант за продажба на контролния пакет на стратегически инвеститор.

 

Какво означава стратегически инвеститор и има ли почва у нас?

 

Аз продължавам да недоумявам как този стратегически инвеститор притежавайки 51 % от капитала на БФБ-София ще накара целия ни капиталов пазар да заработи като съвременен такъв. Как ще накара КФН да заработи по-добре и изобщо да заработи, как ще накара компаниите да раздават дивидент и да подобрят корпоративното си управление, как ще накара държавата да излезе най-накрая с единно становище по това ще се приватизират ли държавни компании през борсата, кои, кога и какъв дял, как ще накара ЦД да се модернизира (влизайки в интернет страницата на ЦД усещаш, че времето за тях е спряло преди години), и най-важното как този стратегически инвеститор ще накара инвеститорите да търгуват с акциите на компаниите от БФБ и ще накара нови компании да станат публични.

 

Точно тези проблеми отблъскват българските инвеститори, които забравиха изобщо за съществуването на капиталовия ни пазар. Едни от големите инвеститори пенсионните фондове отдавна вече предпочитат да инвестират в чужбина, а от взаимните фондове години наред има повече теглене на средства отколкото внасяне. Аз не виждам как този стратегически инвеститор в БФБ ще накара чуждестранните инвеститори да влагат средства в български компании като българските инвеститори не го правят. Не смятам, че чужденците са наивни или незнаещи.

 

Отделно смятам, че винаги ще има желаещи за стратегически инвеститори стига да има в какво да инвестират. Затова смятам, че първо трябва да си свършим работата ние, а после да търсим стратегически инвеститор и продажба.

 

Няма да е трудно БФБ-София да се продаде сега, по-трудно ще е да се направи така, че борсата да стане реална част от икономиката на страната и нейно огледало.

Има много варианти за бъдещето на БФБ, като да купи по-малка борса след увеличение на капитала си (македонската примерно) и така да търси стратегически инвеститор или да стане партньор с друга борса на база на размяна на акции (едната борса да получи акции от другата и обратното) и да се увеличи по този начин пазара и потенциала и т.н. Не виждам причина само да продаваме стратегически бизнеси с потенциал за растеж, който можем сами да развием.

През годините станахме свидетели на много такива продажби на компании на стратегически инвеститори, които после или източваха компаниите (БТК) или правеха каквото си искат нарушавайки законите на страната и правата на потребителите (ЕРП- тата, банките).  

Затова мисля, че е по-добре да се опитаме да развием потенциала на капиталовия ни пазар и после да решим дали да продаваме борсата и на кого.

 

В заключение бих искал да напомня, че г-н Дянков в момента се опитва да закърпи бюджета и вероятно продажбата на БФБ-София е един от начините, той не се интересува от капиталовия ни пазар, както и не инвестира на него уж да е по-чисто, но като че ли всъщност не вижда потенциал в него, а и отдавна (откакто е на власт общо взето) търси стратегически инвеститор за продажбата на борсата. Също така той ще си тръгне след няколко години (като свърши мандата на ГЕРБ) от България и няма повече да се върне тук, а ние ще останем да сърбаме попарата, която досега надроби и продължава да дроби. Нека да мислим и за бъдещето.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 155914
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930