Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2010 16:05 - Банките ще сърбат това, което си надробиха
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 2656 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 24.11.2010 08:34


Лошите и преструктурирани кредити достигнаха новия си исторически връх от близо 7 млрд. лв. или 17.55% от целия кредитен портфейл на банковата ни система равняващ се на близо 50.50 млрд. лв…..

 
Алчност без граници...

Така можем да наречем безконтролното и  безотговорно отпускане на кредити в последните години,  в последствие прекомерно повишените лихвени проценти по кредитите, увеличението на таксите за управление, за поддържане на сметки  и т.н. с единствена цел, по-голяма печалба за банките. Всичко това доведе до „изцеждане” докрай на финансовите възможности на фирмите, физическите лица и съответно на цялата икономика на страната ни. Една част от спада на икономиката на България в последните 2 години се дължи точно на неразумната политика на банките, които подтикнати от стремежа за по-големи печалби започнаха да увеличават неконтролирано лихвите по кредитите с цел да компенсират намалено кредитиране и увеличението на лоши кредити в портфейлите им, като по този начин иззеха значителна част от дохода на населението, който отиде при тях вместо да се влее в икономиката ни и да увеличи вътрешното търсене на стоки и услуги. В последните месеци става ясно, че ситуацията продължава де се влошава и започва да достига застрашителни размери изразяваща се в силно увеличение на лошите и преструктурирани кредити в следствие действията на банките.   
 
17.55 % лоши и преструктурирани кредити всъщност не е толкова страшна цифра поне засега…

Една не малка  част от тези 17.55% се дължи на преструктурирани кредити, което означава, че лошите като процент от целия портфейл на банковата ни система (50.45млрд. лв.) е вероятно около 10 % (около 5 млрд. лв.), което е леко притеснително, но все още приемливо. Отделно, за разлика от други страни в ЕС, където за лоши кредити се обявяват тези, които не се обслужват 180 дни, в България за такива се отчитат тези, които не са обслужвани 90 дни.

 

Това не е всичко.

 

Постоянно увеличаващия се процент на лоши и преструктурирани кредити показва, че хората и фирмите все по-трудно успяват да плащат за грешките на банките допуснати в кредитната им политика. 

За СЪЖАЛЕНИЕ според мен това не е края и ще ставаме свидетели на нови негативни рекорди в следващите няколко месеца.

 

Как така нали икономиката се оправя?

 

Въпреки уверенията на г-н Дянков, че икономиката ни вече не е в рецесия, аз мисля обратното и дори смятам, че нещата още малко ще се влошат (БВП ще отчете спад и през 4то тримесечие) преди да започнат да се оправят.
Според мен икономиката на България продължава да се свива (БВП)  и това ще подсили тенденцията на увеличаващи се лоши и преструктурирани кредити.

 

Защо смятам така? 
 
Според мен данните, които в последно време се изнасят за икономиката на страната са леко изкривени и неверни по отношение на БВП,  безработица, съкращения на разходи и т.н…

БВП се повиши, но изчислен по нова методология, а всъщност продължава да се свива според старата, безработицата в страната се увеличава, но голяма част от хората не са записани в бюрата по труда и затова официалните данни показват друго, в същото време за последната година драстично се  увеличават трансферите от чужбина от физически лица, което показва, че все повече хора напускат България и отиват да работят в чужбина, вътрешното потребление драстично намалява през 2010г., приходите на държавата спадат драстично, което води до увеличаващ се бюджетен дефицит и т.н. хубавото, е че поне износа се увеличава, но все пак остава по-малък от вноса.

Тази тенденция ще се запази и това ще направи хората и фирмите по-бедни и редовното обслужване на кредитите им ще стане все по-трудно.

Всичко може да стане толкова лесно…

 

А намалението на лошите и преструктурирани кредити може да стане лесно и най-вече ако се намалят лихвите по кредите и не е толкова сложно.

Вместо това нещо много странно започна да се случва напоследък в банковата ни система. Започнаха да се рекламират все по-евтини кредити, което показва, че вътрешния банков ресурс (този, който доста банки използват при основа на изчисление на лихвените проценти по кредитите) поевтинява чувствително. Това поевтиняване обаче се оказва валидно само за новите кредити, а старите остават с непроменени лихви. Това е странно, понеже преди около две години, когато лихвите по кредитите започнаха да се увеличават  драстично банките се оправдаха с това, че ресурса е скъп, а сега е евтин, обаче само за новите кредити. Ако искаш да ти намалят лихвата по стария кредит или трябва да договориш нови условия или пък се заплащат такси или искат до подадеш молба или…

За съжаление това може да се случи само в България…    

 

Кой каквото сам си направи...

В най-скоро време политиката на банките ще повлияе с отрицателен знак върху перфектно изглеждащите им досега финансови отчети, ще изяде част от печалбите им, а дори може и някой да отчетат загуби... ще ги върне в реалността. Заделянето на все повече резерви за лоши кредити, комбинирани с все по-малкото кредитиране неминуемо ще даде резултат. 

Има една поговорка, която гласи, че ако прекалено експлоатираш дадено парче земя в кратък период от време с цел да получиш по-голяма реколта, тя ще се изтощи и в бъдеще ще се превърне в неплодородна.  Това се случва с банковата ни система в момента.

 

 




Гласувай:
3



1. filipgeorgiev - bankite
23.11.2010 16:42
както знаем банките се ръководят от хора, а хората имат слабости. Алчността и страха владеят този сектор в момента.
цитирай
2. nedyalko - И все пак
23.11.2010 17:23
Така е ... И все пак алчността трябва да има определени граници.
цитирай
3. gallina - да
24.11.2010 10:22
Много интересно разказано... и вярно за голямо наше съжаление. Нещата с безработицата са много зле. Какво мислиш за това?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 155530
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930