Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2012 09:17 - Приватизацията на ЕВН през БФБ-София бе „голям успех”
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 2605 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 03.01.2012 23:23


Подготвяната от началото на мандата на правителството приватизация на ЕРП-тата вече започна. 33% от ЕВН бяха продадени през Българската фондова борса наскоро, като цените на акциите на предложените три дъщерни дружества достигнаха нива надвишаващи тези искани от държавата. Това бе обявено от членове на правителството като голям успех, но според мен е „голям успех”.

 Мисля, че ползата от така проведеното публично предлагане е далеч по-малко важна от вредите нанесени на държавата и капиталовия ни пазар.

Ползата: Според мен ползата от това първично публично предлагане е една и тя е, че държавата успя да получи средства, които за съжаление дори няма да влязат в сребърния фонд, а ще запълват дупката в бюджетния дефицит.

Вредите: Те са много и са нанесени, както на капиталовия ни пазар, така и на държавата и гражданите.

- според мен държавата можеше да получи много повече средства, ако беше дала повече време на инвеститорите да се запознаят с конспекта на ЕВН, да направят своите анализи и евентуално да участват с по-висока цена от тази, която предложиха от самата ЕВН. За съжаление това не се случи и можем предположим, че в следствие на така направената продажба държавата е реализирала пропуснати ползи, вероятно за милиони левове.

- следващата вреда е за всички български граждани. След това ИПО цялата собственост в монополиста ЕВН се консолидира на едно място, което автоматино намалява възможностите за по-добър контрол по отношение на дейността на трите дъщерни компании. Ако и външни за компанията инвеститори, бяха придобили дял в компаниите част от ЕВН, прозрачността при управлението щеше да бъде почти сигурно по-голяма. Също така сега вероятно от ЕВН ще пожелаят да станат отново непублична компания и ще се делистнат от борсата. А за всички е ясно, че една компания, когато е публична колко по-подробна информация трябва да предоставя на инвеститорите и че е по-трудно да се извършват злоупотреби без да бъдат забелязани.

- другите вреди нанесени от това ИПО са както на БФБ, така и на капиталовия ни пазар като цяло. Това ИПО беше толкова набързо направено, че не даде почти никаква възможност на инвеститорите да участват. Също така краткия срок обезмисли наскоро направеното road-show, от страна на ръководството на БФБ в различни европейски борси. Една от целите му бе да популяризира това ИПО, но за съжаление от правителството не се съобразиха с този факт. Друга вреда, която се нанесе е липсата на вторична търговия, което е в следствие на факта, че вече има само един собственик. Дребните инвеститори също не бяха мотивирани по никакъв начин да участват, защото правилата позволяваха на един инвеститор да придобие всички акции, както се и получи. 

За съжаление това ИПО не успя да по никакъв начин да повлияе позитивно на капиталоия ни пазар, а ако и следващите са такива мога да кажя само едно „БЛАГОДАРЯ,  ЧЕ ТОЛКОВА ДОБРЕ РАБОТИТЕ” на правителството.




Гласувай:
3



1. ribarev - Цената беше нищожна
10.06.2012 19:35
Дори да приемем цените на ЕРП-тата, такива каквито ги договори тройната коалиция - 693 милиона евро за 67% от 3-те ЕРП-та, то за два пъти по- малък дял (33%) от само едно ЕРП (ЕВН) трябваше да се платят 693/3/2 = 115,5 милиона евро, а това е 230 милиона лева. Продажната цена (~93 милиона лева) щеше да се смешна, ако не беше престъпна. Да не говорим за стотиците милиони инвестиции през тези години, които плащаме ние и би трябвало да увеличават стойността на държавния дял.
цитирай
2. nedyalko - Това е вярно
11.06.2012 09:44
Това е вярно. Аз не мога да си обясня този нашия манталитет да продаваме, както и каквото ни падне. Продаваме предприятия без пари и после държавата нямала средства. Преди време БТК така се продаде, както и редица други компании. Сега и 33 % от ЕВН, после и от другите ЕРП-та, следва Българската фондова борса и какво ли още не.
Аз продължавам да се учудвам как така стана, че ЕРП-тата уж работят на загуба и са много зле финансово, а пък ЕВН си изкупиха дела от 33 %.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 155273
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031