Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2012 15:37 - Малкия бизнес - един изчезващ вид в Тотюва и Дянкова България
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 6308 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 10.06.2012 10:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От известно време правенето и управляването на малък бизнес в България  се превърна в мисия невъзможна. За да си в крак с хилядите изисквания на различните институции, измежду които Инспекция по труда, НАП, Пожарна, Агенция по храните, Общинска администрация, Защита на потребителя и т.н., трябва да придобиеш познания в десетки области. Трябва да си едновремнно юрист, мениджър, шахматист, математик, и т.н. като най-вече работохолик и луд.

За да направиш график на отпуските за една година напред, трябва да притежаваш уменията на шахматист и математик едновременно. Правенето на месечния му събратим е не по-малко изпитание и предизвикателство (особено в сфери, където текучеството е голямо или ако служителите боледуват). Да не говорим за трудовата медицина и различните изисквания на Инспекцията по труда, които за съжаление се тълкуват различно от различните служители на Инспекцията, но задължително трябва да се спазват иначе следват актове и солени глоби.  

Тези малки бизнеси, които предлагат хранителни продукти, усещат вече промяната в начина на работа на Агенцията по храните. След като направиха реформа там, толкова нови изисквания въведоха, че чак служителите им не можаха да ги запомнят, да не говорим да ги приложат. Но за съжаление хората от малкия бизнес трябва да ги спазват, колкото и абсурдни да са те. В момента, за да се попълва изрядно цялата документация на Агенцията по храните за един малък бизнес като магазин или заведение с персонал под 10 души трябва да се наеме и обучи отделен човек.

Друг контролен орган - НАП - не отстъпва на своите колеги (Агенция по храните и Инспекция по труда). След свързването на касовите апарати към тях, последваха още изиквания. Вече търговецът трябва да вписва всяка една стока, която постъпва от доставчика, като това бъде отразено на касовия апарат, както и колко пари са платени за нея. Представете си магазинче, получаващо стоки от 5-6 склада дневно с няколко души персонал да прави това. Дали клиентите ще ги чакат да отговорят на изискванията на НАП???

Откакто Тотю Младенов и Дянков и компания станаха министри, малкият бизнес отделя повече време да отговори на новите изисквания институциите като Инспекция по труда, НАП, Агенция по храните и т.н, отколкото реално да извършва своята работа. Контролните органи се превърнаха в тръговски субекти, измисляйки всевъзможни изисквания, които малкият бизнес трудно спазва. Целта е една и тя е ясна. Да се съставят актове и да се глобява наред. Причината е, че държaвата няма пари да плаща добри заплати на служителите на тези контролни органи и те си пълнят бюджета с глоби от малкия бизнес.  

За жалост това не е правилният път. Вместо Тотю Младенов, Дянков и компания да помислят за намаляване на административната тежест и изискванията пред малкия бизнес, те правят точно обратното. Причината е, че малкият бизнес работи според тях в сивата икономика, а тя е най-лошото нещо на света. За съжаление не се замислят, че част от малкия бизнес минава на сиво точно заради тези хиляди изисквания, не защото искат, а защото не успяват да ги спазват.

С такива действия от страна на Тотю Младенов, Дянков и компания ще чакаме още години наред икономиката ни да се стабилизира. За жалост дотогава няма да има кой да го разбере, защото всички млади и способни хора ще са извън страната.  




Гласувай:
6



1. dinkov - Динков
11.06.2012 00:02
За съжаление си прав. Но по този начин, като се види сметката на малкия и среден бизнес, ще тръгнат по-добре продажбите на чуждите вериги. Е това, че те изнасят печалбата извън страната и по този начин намаляват паричната маса която циркулира в страната, много важно. Нали тези вериги имат акционери. Тях ги интересува да си вземат дивидента, да не мислиш, че ги е еня за някакви български пенсионери. А най-големия парадокс е, че българските пенсионери налитат на чуждите вериги като мухи на лайно, а не купуват от българските, ( поне те да помагат на малкия бизнес) като дори и мисъл нямат, че по този начин режат клона на който седят. Но на тези от малките магазини те познават предприемачите и ги е яд, че може да изкарат някой и друг лев, а на чуждите не познават техните акционери. От една страна твоята българска държава гледа да ти види сметката, от друга твоите комшии не купуват от теб защото може да станеш по-богат от тях, а бе приятелю я по-добре иди пред бюрото на труда да протягаш ръка и след това да станеш наемен работник. Е това, че ще закриеш 2-3 работни места, а бе кой го е еня. А да видим докъде ще е докараме.
цитирай
2. nedyalko - Съгласен съм
11.06.2012 09:37
Съгласен съм с вас. За съжаление сме в България и тук мисленето е такова.
За държавата е по-лесно да унищожи малкия бизнес, отколкото да го стимулира. Защото за да направи второто се изискват умствени усилия, които са тежка работа.
цитирай
3. nasofr - съгласен
11.06.2012 14:39
определено решаването на проблема едностранно, води до накланяненто на кораба силно на обратната страна;
реално това което се прави е много добре, но паралелно трябва да се опростяват и оптимизират изискванията т.е. да се намали административната тежест!
то за това, управлението на една държава е за УМНИТЕ хора, щото тъпите чуват един проблем и айде сега да се харесаме на елеткората, ама като нямаш цялостен поглед и правиш глупости;
цитирай
4. cocascola - cocascola
16.06.2012 12:55
Аз не съм доволен от малкоя бизенс, има нужда да бъде превъзпитан. Често продвачките се отнасят с мен все едно съм им длъжен за нещо. Като си търся правата и избирам стока те ми се мусят, искам си 2ст ресто те ми викат айде голяма работа,бърка си в носа и ми слага череши, пуши цигара и прави сладолед. Не мерси, да филират и да си ходят по Люлин и Надежда. Нямало е случаи в който да извикам управител в кояти и да е верига ( Кауфланд, Метро, Карфур, Била) и проблема да не се реши в полза на клиента - в слуая аз. Не искам и вас да ви обидя но България без значение в София или в Айтос има бизнес и корпоративна култира клоняща към нулата. Надеждата ми е в младите хора около 20г., които пътуват и отсяват какво да възприемат от запада и какво не. Силно съм против имигрантите, но съм много за пътуването което може да ни научи да си търсим правата, а не да създаваме селски бизнесмени.
цитирай
5. vjacheslav - с администрацията трябва да се п...
02.07.2012 11:03
с администрацията трябва да се постъпва както с уличните кучета-кастрация и пускане на свобода,за да се спре размножаването й.Това образно казано,а по-конкретно идеята за административен борд би могла да залегне законодателно.Числеността й би могло да се върже към броя на населението,както левът е вързан към еврото.Необходимо е в пълен обем да бъдат изпълнени препоръките на Световната банка,дадени в докладите от 2009,2010,2011 г.,където е посочено,че административните такси не трябва да надхвърлят разходите на администрацията за извършване на съответната административна услуга,а също и тенденцията в ЕС за намаляване на административната тежест с 25%.В противен случай,по закона на Паркинсон,ще се превърнем в държава,в която работещите са малцинство спрямо тези,които ги проверяват,глобяват,ебават и т.н.И накрая-въпросът е политически,да не се заблуждаваме,че не е.Става въпрос за пари,а въпросът за парите е основен политически въпрос.
цитирай
6. nedyalko - така е
02.07.2012 20:15
За съжаление администрацията в България в момента не работи в услуга на бизнеса, а точно обратното. Вместо да се опитват да помагат на бизнеса да функционира по-добре те му пречат по всевъзможни начини.
Що се отнася до таксите те не са направени така, че да покриват разходите им, а да печелят. Пример - търговския регистър. Толкова много печалба генерират, че чак се чудят какво да я правят.
Лошото, е че цялата администрация се стреми да бъде като тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 155266
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031