Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2012 14:13 - Забраната за тютюнопушене – поредната българска работа
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 3272 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 30.11.2014 17:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Забраната за тютюнопушене на обществени места е поредната показна и направена през пръсти и без идея инициатива на правителството. Отново виждаме повече прибързани и неправилни действия отколкото мисъл и дългосрочна стратегия. Отново основния проблем за България свързан с тютюнопушенето не е засегнат, а просто е закрит от паравана на показността и безидеността.

Основния проблем с тютюнопушенето в Бълагрия?

Основния проблем на България свързан с тютюнопушенето е това, че много и то наистина много може би около 70 % от непълнолетните и малко по-малко от малолетните пушат. И то редовно и за съжаление безпрепятствено. А най-тъжното от всичко, е че това не прави впечатление на хората. Това се приема за нещо нормално в нашата държава. Също толкова нормално е за продавачите в магазините и будките да им продадат цигари.

Това е големия проблем на България свързан с цигарите. Бъдещето на страната ни пуши и то повече от всяка една държава в ЕС. Започнат ли с тютюнопушенето в тази възраст отказването след време е много трудно. Младите хора без да усетят сами се вкарват в капана на пристрастяването към цигарите и никой не им пречи.

За това трябва да се замисли здравното министерство и министъра на зравеопазването. Как този огромен проблем да бъде разрешен дългосрочно или поне ограничен. Как да накараме малолетните и непълнолетните да не започват да пушат, а да спортуват или занимават с различни интересни дейности. Как да им се обясни защо тютюнопушенето е вредно и какво причинява. Как да накара собствениците и работещите в магазините да не продават цигари на малолетни и непълнолетни и т.н.

Според мен контрола над хората и местата, които продават цигари трябва да се затегне. Трябва да се криминализира продажбата им на малолетни и да се увеличат многократно глобите за продажбата на непълнолетни. Да се продават само на определени места, които да бъдат контролирани от органите на реда и то без да са изложени на витрината. Да се увеличат часовете в училище и инициативите, които да разясняват вредите от пушенето и т.н.

Ако по-малко млади хора започват да пушат, ще имаме по-малко пушачи като цяло. Като имаме по-малко пушачи забраната за тютюнопушене в заведенията примерно няма да е проблем защото по-малко хора ще бъдат засегнати. Още на (http://www.mywearforecast.com/).

Що се отнася до забраната – тя е добра идея, но България не е дорасла за да я спазва. Почти във всеки голям град тя се нарушава под различни форми, тъй като самите здравни инспектори, които трябва да следят за спазването й са пушачи или виждат това, което правителството не може – големия спад в работата на заведенията. 




Гласувай:
4



1. sande - Санде: Закона - врата у поле, само лудия ще премине през тази врата, според шопа.
06.12.2012 11:58
А шопът не е никак глупав, даже е мъдър.

Щом е забранено, значи ще се нарушава. И то масово.

За какво да изпълняваш глупаво нареждане. Заведенията няма да го изпълняват, ще го съботират всячески, ще го заобикалят, ще го дискредитират, ще го подиграват. Клиентите - също. Цигарата става по-сладка - след като е забранена.

Всичко ще се тушира с лека и постоянна корупцийка. Ще се даде накогото трябва каквото трябва.

И всичко ще си върви по старому.

Но ще се отчетем където трябва. Работим по въпроса.

Да живей!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 156167
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930