Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2013 17:52 - Заблудите на Дянков за икономиката ни
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 6492 Коментари: 8 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вече месеци наред слушаме за това как България е финансово стабилна държава, как благодарение на Симеон Дянков и предприетите действия от НАП срещу сивата икономика са събрани много повече приходи от предвидените, как бюджетния дефицит е минимален, как всичко е почти идеално, държавата едва ли не просперира и т.н.

Така ли е наистина ... или не съвсем.

Действителността се оказва обаче доста различна. Резултатите от изпълнението на приходната част на бюджета за 2012 година показват нещо различно от представеното от Дянков и неговия заместник Владислав Горанов, а реалността и икономиката ги потвърждават.

Наскоро излезлите данни за изпълнението на бюджета на България за 2012 година показват в дейстителност какво се случва. Ето някои данни потвърждаващи, че Симеон Дянков е в заблуда и заблуждава и нас.

Едно от очакванията на министъра на финансите и голяма негова заблуда през миналата година бе, че след свързването на касовите апарати на фирмите към НАП в държавата ще влязат много повече средства. Това, в комбинация с множеството проверки на служителите на НАП, трябваше да пребори голяма част от сивата икономика – основният враг на страната ни. Дори в негово изказване бе казано, че тези действия са увеличили оборотите по ДДС с 5 млрд. лв., като бе потвърдено от заместника му Владислав Горанов .

Ако с толкова са се увеличли оборотите по ДДС това означава, че трябва с около 1 млрд. да се повиши неговата събираемост. Реалността обаче е по-различна. Събраните приходи от ДДС през 2012 година се увеличават с 540 млн. лв, което е повишение с около 8 % спрямо предходната. От тези 540 млн. повече обаче само 172 млн. са от вътрешни сделки, което е 5,3 % ръст от спрямо 2011 година и много далеч от този 1 млрд., който се твърди и е трябвало да бъде събран.

Друго доказателство за това, че мисленето на Дянков е в грешна посока са приходите на държавата от корпоративен данък. Данните показват, че неговата събираемост се е повишила само с 2,9 % -  от 1 356 млн. до 1 395 млн. или скромните 39 млн. лв. Ако има 5 млрд. лв. повече приходи, държавата трябваше да събере много повече средства.  

Друга заблуда на Дянков бе, че минималния осигурителен праг на повечето професии е нисък и трябва да се повиши и това автоматично ще донесе повече приходи за държавата. Праговете бяха повишени от няколко до 10 % и повече, като средно числото бе 5,9 %.

Данните за приходите от социални и здравни вноски показват обаче увеличение с едва 0,01 % или 80 млн., което също не потвърждава очакванията на г-н Дянков. В същото време приходите от данък върху дохода на физически лица се е увеличил само с 2 % или 120 млн. лв. За съжаление основния резултат от прекомерното увеличение на минималния осигурителен праг се оказва допълнителното финансово натоварване на бизнеса и увеличението на безработицата като следствие. 

Друга заблуда, която министърът на финансите разпространява, е размера на бюджетния дефицит. Той всъщност би трябвало да е поне с 260 млн. лв по-голям от отчетения от Министерството на финансите. Причината е, че постъпилите средства от приватизация през 2012 година в размер на 260 млн. лв. трябва да влязат в Сребърния фонд, а не в бюджета през Държавната консолидационна компания (създадена точно за това).

Тези и много други заблуди карат Симеон Дянков да действа грешно и да пречи на развитието на икономиката ни и малкия и среден бизнес. Неговата основна заблуда е, че сивата икономика е враг номер едно и че може да се справи с нея за две години, а другата е, че може да прави, каквото си пожелае.

Пътят, по който финансовия ни министър и вицепремиер движи страната е грешен. Той убива малкия и средния бизнес, увеличавайки и само увеличавайки изискванията.  Бюрокрацията се увеличава с всеки изминал ден, а не се мисли за облекчаване на хилядите ненужни изисквания за малките бизнеси. На тях се гледа като на престъпници, които трябва да бъдат смачкани, а не подпомогнати, за да работят по-добре и да просперират.

Резултатите са ясни - увеличаваща се безработица, несигурност, обедняване на населението, все повече напускащи страната ни хора. За едно нещо Дянков не може да ни заблуди - че живеем по-добре. Защото всички ние виждаме реалността.    




Гласувай:
10



1. kapricia - ...
03.02.2013 17:58
Дянков всъщност е искрено убеден, че ние живеем по-добре. Причината е съвсем простичка - той самият живее по-добре. А както знаем, сит на гладен не вярва. Или беше обратното? :)
цитирай
2. nedyalko - Съгласен съм с вас
03.02.2013 18:09
kapricia написа:
Дянков всъщност е искрено убеден, че ние живеем по-добре. Причината е съвсем простичка - той самият живее по-добре. А както знаем, сит на гладен не вярва. Или беше обратното? :)

Съгласен съм с вас. Той наистина си вярва и дори се опитва да ни убеди по-всякакъв начин, че нещата са отлични въпреки, че ние не го усещаме. Според мен идеята му е, че ако повтори това достатъчно много пъти ще успее и всички ще му повярват. Затова си помага и с някой техники, като гореспоменатата - с парите от приватизацията запълва бюджета, вместо да отидат в Сребърния фонд.
цитирай
3. kapricia - ...
03.02.2013 18:18
Проблемът като че ли е в това, че Дянков така и не осъзна, че управлява държава, а не банка. Той възприема народа като списък с ненадеждни кредитополучатели и използва всички бойни техники на банковия сектор, за да измъкне парите от джоба на българина. Учудвам се дори, че все още не е възприел и тактиката да звъни ежедневно по телефона, за да пита кога смятаме да си внесем данъците.
цитирай
4. tomov8 - един икономист
06.02.2013 01:54
Дянков е единствения министър, който си върши работата - прави бюджет и го изпълнява. Не е негова работа да стимулира икономиката и бизнеса - има икономически министър за това, министър на земеделието, министър на регионалното развитие, министър на еврофондовете. Това са четирите поста, които трябва да се занимават с развитието на икономиката и очевадно е, че те нямат и понятие какво и как да правят. Не харесвам Дянков както и финансистите по подразбиране, но нека не го критикуваме за неща, които не са в неговия ресор.
цитирай
5. chetohche - 25% плосък данък. И 45% бюджет от ...
06.02.2013 02:38
25% плосък данък. И 45% бюджет от БВП. Двойно увеличение на заплатите. Сега бВП е 100-милиарда лева а заплатите са само 20% от БВП. Това е жестока експлоатация която убива малкият бизнес и потреблението - което е взаимно.
цитирай
6. nedyalko - До г-н tomov8
06.02.2013 09:03
Г-н tomov8. Точно това съм се опитал да покажа с примери. Симеон Дянков не само не си изпълнява бюджета, а на всичкото отгоре и лъже, че го е направил. Тези 260 млн. лв, които са от приватизация са за да влязат в Сребърния фонд по закон, за да стане той по-стабилен, както и пенсионната ни система, защото той е предназначен да я стабилизира. Дянков създаде Държавната консолидационна компания, през която парите от приватизация влизат в бюджета, а не в Сребърния фонд. По този начин се ограбват пенсионерите вече няколко години и то за повече от 500 млн. лв.
Отделно НАП са на подчинение на МФ и Дянков ги притиска за още приходи, а те каквото и да направят все не идват, защото сива икономика не се бори за ден-два или със свързването на касовите апарати към НАП или пък с постоянни проверки от НАП, както беше преди две години. Когато икономиката върви на зле не можеш да очакваш повече приходи от преди.
Затова не смятам, че Данков е добър министър.
цитирай
7. ivesa - Не я пребориха сивата икономика и това си е...
06.02.2013 20:21
от много години все говорят,че ще се справят с нея,но само говорят...Не вярвам на самохвалковците,та макар и да се представят за американски възпитаници. Поздрави!:)
цитирай
8. rokset - Борбата е за преразпределението на парите.
07.02.2013 10:23
Четох ,че в европата държавата преразпределя между 20-25 % от бвп ,а в България 45%.При нас всичко отива при Дянков и той дава и не дава.Няма самостоятелни потоци на пари ,независими от неговото преразпределение.Истина ли е?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 154835
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031