Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2013 11:29 - Бобева пое по стъпките на Дянков
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 4323 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Само месеци трая умерения оптимизъм от страна на малкия и среден бизнес, че условията в страната за правенето му ще се подобрят след напускането на Дянков.  За съжаление действията на неговия последовател вицепремиер Бобева затвърдиха негативната тенденция започната от него да се мачка и съсипва малкия предприемач, вместо да бъде оставен да функционира на спокойствие и да мисли за своята работа.

 

Мечти за повече приходи ...

 

Надявайки се държавата да получи повече приходи за предвидените вече разходи в бюджета вицепремиер Бобева започна (по скоро продължи започнатото от Дянков) да притиска НАП за по-висока събираемост на приходите, която от своя страна започна отново масови проверки и ревизии на фирмите.  В комбинация с влошаващата се икономическа ситуация в страната в следствие на политическата криза резултатът може да бъде само един... още фалити и по-висока безработица.

 

В неравната борба със сивата икономика  ...

 

Както и при г-н Дянков така и при г-жа Бобева водещ приоритет в тяхната работа е борбата със сивата икономика, която според тях е разковничето на успеха и справянето в нея ще балансира бюджета и ще извади страната от кризата.

 

За съжаление и двамата обаче не намират правилната посока, в която да насочат своите действия.

 

Обратно на техните очаквания според мен репресията над малкия и среден бизнес не е начина за борба със сивата икономика, а точно обратното.

 

Защо смятам така ?

 

Според  мен даването на повече свобода и намаляването на административната тежест ще позволи на бизнеса да работи по-лесно, да се съсредоточи върху своята основна дейност и подобри конкурентноспособността си. Също така това ще остави и повече паричен ресурс в предприятията.

 

От друга страна смятам, че не малките магазинчета, бутки, барчета и павилиончета са правилното място, където да бъдат насочени усилията за борбата със сивата икономика. Причината,  е че там се реализират толкова малки обороти, че дори и всички данъци да крият пак не си заслужава да бъдат притискани. Това между другото е световната практика в развитите държави, към които ние се стремим.

 

Вместо това те отделят повече време за големите компании, където капиталите са огромни и възможностите за счетоводни хватки, с  които да се укрият данъци са много по-големи, както и вредите за държавата.

Въпреки, показаните намерения от страна на правителството за намаляване на административната тежест и представените редица предложения за промени нищо конкретно не е свършено.  Както знаем да яхнеш коня на популизма в България е любим приом на родните политици.

 

А фактите са красноречиви ...

 

Последните данни на БНБ показват, че чуждестранните инвестиции намаляват рязко, а трансферите на българи работещи в чужбина се увеличават. Това ни казва ясно, че чуждите компании не искат да инвестират у нас, а българите от своя страна все повече заминават да работят в чужбина. 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 156076
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930