Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2010 08:37 - ЦД: До една година всичко ще е готово
Автор: nedyalko Категория: Бизнес   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
0




„…до една година всичко, за което говорите, като къси продажби, маржин покупки и деривати, ще бъде готово като инфраструктура”
сподели Иван Димов изпълнителен директор на Централен Депозитар АД.

 „Имаме план за действие“. от своя страна, също каза финансовият министър Симеон Дянков.

 

Това споделиха през седмицата хората, от които донякъде зависи  модернизирането и развитието на ЦД като съвременна структура която е неразривна част от капиталовия ни пазар. Предишните ръководства на БФБ и ЦД не можаха да заработят заедно, сегашните и двете заявиха, че ще работят в една посока за подобряване състоянието на капиталовия ни пазар.

Дали това ще се случи предстои да видим.

 

Какви са стъпките които трябва да предприеме ЦД?

Асоциациите на капиталовия пазар са подготвили 29 конкретни проблема, чийто  разрешаване ще подобри работата на самата институция по отношение на капиталовия ни пазар. Всеки един е описан точно и ясно, като са представени начини за разрешаването им. Също така години наред  ЦД е призоваван за модернизация и подобряване на услугите си от различни институции (БФБ-София), асоциации, инвеститори и т.н.

 

Нищо ново под слънцето.

Част от проблемите са ясни отдавна на ЦД, като нуждата от модернизация и свързването му с други подобни такива институции в други държави е осъзната още през 2007г., което става ясно от резюмето към отчета им за същата година (това са част от целите им за следващата 2008г). Осигуряването на директни връзки с други депозитарни институции, пък е част от предизвикателствата, пред които ЦД е трябвало да бъде изправен през 2009г., както това става ясно от въведението към отчета им за 2008г. За 2009г отчета още не е излязъл.

 

Къде е проблема?

Защо след като се знаят част от проблемите още не са разрешени. Според мен всичкото това забавяне на модернизирането на ЦД през годините се случва поради липса на мотивация за работа на самата институция и хората работещи в нея. Това, че ръководството се сменя през годините не означава, че целия екип служители се сменя и работата спира и започва отначало при появата на новото ръководство. Характерната „работа” за някои държавни монополни институции (известна още като колективна безотговорност) си проличава с пълна сила тук. Вместо да сме забравили за този недостатък на капиталовия ни пазар вече, ние го дъвчем  години наред и още не сме разрешили проблемите.

Отделно  в Чл. 4 от устава на ЦД пише „ Целта на Централния депозитар е да съдейства за функционирането на капиталовия пазар в страната и да гарантира сигурност при съхранението на ценните книжа.”. Това според мен означава, че ЦД винаги трябва да е постоянно „в крак с модата” на капиталовия ни пазар.   

Модернизирането  на ЦД вероятно няма да реши всички проблеми на капиталовия ни пазар и БФБ, но поне няма да е пречка за по-доброто му функциониране.
Надявам се най-накрая в ЦД да започнат наистина да работят.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nedyalko
Категория: Бизнес
Прочетен: 156269
Постинги: 25
Коментари: 130
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930